Сьогодні, 17 серпня Головний державний санітарний лікар області Наталія Янко прийняла участь в Кулінарній раді по підготовці нового меню в школах м. Луцька.

Читайте також: Стало відомо, скільки вчителів та медиків вакцинувалися від коронавірусу у Луцьку

Рада відбулась в Комунальному закладі «Луцький НВК №26» за участю дирекції Луцького комбінату шкільного та студентського харчування і працівників харчоблоків шкіл міста Луцька, інформують в пресслужбі ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ».

Наталія Янко наголосила, що пoпeрeдити в мaйбyтньoмy пoявy рiзних зaхвoрювaнь дoпoмoжe саме прaвильнe хaрчyвaння дітей.

Нові зміни в організації харчування в школах передбачають:

  • медик або відповідальна людина повинні вести журнал обліку виконання норм харчування, який заповнюється щодня;

  • у школах, в яких навчаються учні 1-11 класів, має бути організовано принаймні одноразове гаряче харчування;

  • формами організації харчування можуть бути: монопрофільне меню (один набір страв), мультипрофільне меню (кілька наборів страв), зразкове сезонне 4-тижневе меню і щоденне меню-розклад, яке враховує особливі дієтичні потреби дітей тощо.

  • приблизно 75% продуктів у шкільних їдальнях повинні бути рослинного походження: овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди.

  • відварювати овочі, щоб приготувати салати на наступний день, не можна.

  • енергетична цінність і калорійність їжі в школах повинна відповідати віковим потребам учнів, а планування калорійності їжі залежить від режиму харчування.

Читайте також: Стало відомо, хто очолить Луцький ліцей №27

Чим заборонено годувати дітей у школах:

  • м’ясні і рибні продукти промислового і кулінарного виробництва; гриби;

  • непастеризоване молоко і молочні продукти, виготовлені з непастеризованого молока;

  • непастеризовані соки, газовані напої та кава.

  • рибні, м’ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва, крім пастеризованих соків без додавання цукру і підсолоджувачів;

  • продукти (особливо чипси, сухарики) з вмістом солі більше 0,12 грам на 100 грам готового продукту або з вмістом цукрів більше 10 грам на 100 грам готового продукту;

  • також заборонено продавати кондитерські вироби та солодкі зернові продукти, вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати.

Окрім того, всі школи повинні будуть:

  • скоротити кількість цукру в 2 – 2,5 рази;

  • зменшити кількість хліба на 1 прийом їжі з 60 – 80 грамів до 30 – 50 грамів;

  • збільшити кількість м’яса в раціоні в залежності від віку учнів;

  • збільшити кількість молочних продуктів в раціоні.

Учасники Кулінарної ради обговорили питання реформування системи шкільного харчування та впровадження в школах міста Луцька нового меню, дотримання санітарно-гігієнічних та протиепідемічних вимог під час організації харчування. Також презентували нове розроблене меню.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook