З 1 травня в Україні запрацює послуга перенесення мобільного номера (MNP). Це означає, що абонент мобільного зв'язку зможе перейти на обслуговування до іншого оператора, зберігши свій мобільний номер.

Читайте також: В Україні запускають послугу перенесення телефонних номерів

Журналісти AIN.UA зібрали довідкову інформацію про те, як працює ця послуга, які будуть її умови і обмеження в Україні.

Що таке MNP?

MNP розшифровується як Mobile Number Portability – переносимість мобільного номера. Вона дає можливість абоненту зберегти номер при зміні мобільного оператора. Це можливо завдяки роботі централізованої бази даних, де є інформація про всі збережених номерах. За кордоном така послуга доступна вже давно. В Україні закон про неї ухвалений ще в 2010 році, але її запровадження постійно відкладали. Зараз, за даними НКРЗ (Національна комісія регулювання зв'язку), все готово, щоб послуга запрацювала з 1 травня цього року. Оператори тестують обладнання, необхідне для роботи MNP, і повідомляють, що в принципі готові до її запуску.

Як це буде працювати?

Номер буде переноситися з однієї мережі в іншу повністю, враховуючи код мережі оператора (перші три цифри). Користуватися послугою можуть всі абоненти. Однак абонентам передплаченого зв'язку потрібно буде зареєструватися в оператора або віддалено, або в магазині, надавши SIM-карту та документи, що підтверджують особу (це може бути не тільки паспорт, а й права, податковий номер і т.д.). Анонімні абоненти користуватися послугою не зможуть. Після цього потрібно буде подати заявку оператору – це можна буде зробити через сайти компаній за допомогою електронного підпису, або особисто принести документи в якийсь із магазинів оператора, до якого йде користувач. Абоненти контракту відразу можуть починати з подачі заявки. Юридичні особи можуть подавати групові заявки на перенесення номера. Завершальний етап: видача нової SIM-карти зі старим номером, але яка вже працює в новій мережі. При дзвінку на перенесений номер абоненти будуть чути голосове повідомлення про це. Перевірити, чи був номер перенесений, можна буде за допомогою USSD-запиту.

Скільки триває перенесення номера?

За даними "Vodafone Україна", процес перенесення триватиме три робочі дні, при цьому абонент може вільно користуватися своїм номером. Але оператори не будуть переносити номера в святкові і вихідні дні. Коли номер буде перенесений в іншу мережу, абонент отримає нову SIM-карту замість старої. У процесі можна відмовитися від перенесення номера, якщо абонент передумав. За даними Vodafone, така можливість є "до половини терміну переносу".

Читайте також: "Добрий день, це Петро Порошенко": перед дебатами українцям надходять дзвінки з голосом президента

Скільки це коштує? На який тариф мене переведуть?

За даними "Київстар" і "Vodafone Україна", послуга і нова SIM-карта для абонентів буде безплатною. При переході в нову мережу абонент зможе сам вибрати собі тариф; якщо він цього не зробив, його автоматично переведуть на один з чинних тарифів. Який саме, потрібно уточнювати на інформаційних сайтах операторів. Такі сайти вже працюють у "Київстар", Vodafone і lifecell.

Що буде з грішми, які залишилися на старому рахунку?

Важливо розуміти, що гроші зі старого рахунку автоматично не переносяться на новий при зміні оператора. Для того, щоб отримати ці гроші, потрібно буде піти в магазин старого оператора і подати заяву про це із зазначенням даних банківського рахунку. Зазначимо, що всі сервіси, прив'язані до номера (наприклад, програми лояльності, авторизація в банківських додатках і т.д.) будуть працювати і після перенесення.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook