У 2017-ому році медики Іваничівської районної центральної лікарні потерпали від недофінансування установи через створення у районі трьох об’єднаних територіальних громад, дві з яких частину державної медичної субвенції віддали в місто Нововолинськ.

Читайте також: Іваничівська районна лікарня має серйозні проблеми

Варто зазначити, що з травня 2017-го року у медичному закладі утворилася заборгованість із виплати заробітної плати, яка затягнулася до кінця року. Але завдяки місцевій владі та владним структурам обласного рівня була погашена, перелає БУГ.

Зараз у районі уже чотири громади і знову частина коштів "пішла" в місто, тому постала минулорічна проблема.

"На жаль, в бюджеті на 2018-ий рік маємо незабезпеченість коштами у сумі 6826 тисяч гривень, з них на оплату праці – 5461,5 тисячі, нарахування на заробітну плату -862 тисячі. А також не вистачає коштів на розрахунки за комунальні послуги, зокрема, за теплопостачання – 350 тисяч гривень, електроенергію – 137,5 тисячі,  водопостачання і водовідведення – 15 тисяч гривень. Тож потрібно переглядати кількість штатних посад", – повідомляє головний лікар Петро Ципа. 

Це змушує керівництво медустанови шукати шляхи виходу із ситуації. В лютому у зв’язку з недостатнім фінансуванням було проведено скорочення штатної чисельності працівників стоматологічного відділення. Звільненим медикам запропоновано працювати на правах взяття кабінетів в оренду. Але для обслуговування пільгових категорій населення і надання ургентної стоматологічної допомоги в штаті відділення працюють відповідні спеціалісти.

Для надання стоматологічної допомоги дітям дитячий стоматолог працюватиме після проходження відповідної спеціалізації в 2018-му році.

Щодо структури лікарні, то її визначають органи місцевої влади і заклад працює відповідно до попередньо затвердженої. Якихось рішень про закриття тих, що є, або відкриття нових відділень не приймалось, повідомляє Петро Ципа.

Читайте також: Лучани обурені медичною реформою і вимагають пояснень

Те, що лікарня потрібна іваничівцям, говорить той факт, що у 2017-му році в стаціонарних відділеннях лікувалося 4597 хворих, відповідно план ліжкоднів виконано на 109,4%.

У минулому році придбано автоматичний гематологічний аналізатор за 154 тисячі гривень, кардіодефібрилятор за 83 тисячі, апарат високочастотний електрохірургічний ЕХВА "Надія-Z" за 33 тисячі гривень, а також два мікроскопи біологічних, комп’ютери, три професійні пральні машини та інше.

З метою енергозбереження в 2017-му році було розпочато утеплення стаціонарного п’ятиповерхового корпусу, виконано робіт на 1140 тисячі гривень, які будуть завершені в 2018-му році відповідно до проекту загальною вартістю понад 4 мільйони гривень.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter