Більше половини українців вважають, що дії президента України Володимира Зеленського спрямовані, насамперед, на захист загальнонаціональних інтересів.

Читайте також: Зеленський поставив ВР "у рамки" і озвучив ультиматум

Про це сказали 54,5% опитаних громадян України у ході дослідження, яке провела соціологічна група Центру Разумкова з 4 по 9 жовтня.

Водночас 24,5% респондентів висловили думку, що дії Зеленського насамперед спрямовані на захист власних інтересів та інтересів свого політичного оточення.Значному відсотку – 20,9% – було важко визначитись.

Згідно з результатами дослідження, Зеленський має найвищий рівень довіри (70,5%) серед інших 17–ти політиків.

Наступними у рейтингу довіри є голова Верховної Ради Дмитро Разумков (54%) та прем’єр–міністр Олексій Гончарук (36%).

Соціологи звертають увагу, що лише ці політики мають позитивний баланс довіри–недовіри (тобто частка тих, хто їм довіряє, перевищує частку тих, хто не довіряє).

Недовіру респонденти найчастіше висловлювали екс–генпрокурору Юрію Луценку (йому не довіряють 88% опитаних), колишньому спікеру парламенту Андрію Парубію (83%), екс–президенту Петру Порошенку (80%), політикам Нестору Шуфричу (78%), Вадиму Рабіновичу (76%), Віктору Медведчуку (76%), Юлії Тимошенко (74%), міністру внутрішніх справ Арсену Авакову (72%), колишньому прем’єр–міністру Володимиру Гройсману (70,5%).

Серед державних та суспільних інститутів найчастіше довіра висловлюється до Збройних сил України (75%), президента (70%), волонтерських організацій (69%), Державної служби з надзвичайних ситуацій (64,5%), Національної гвардії (64%), Державної прикордонної служби (63,5%), церкви (61%), добровольчих батальйонів (61%), українських ЗМІ (56%). Недовіра найчастіше висловлюється ЗМІ Росії (їм не довіряють 76% опитаних), судовій системі загалом (70%), політичним партіям (66%), місцевим судам (65%), комерційним банкам (64%), прокуратурі (64%), державному апарату, чиновникам (63%), Верховному суду (59%), Конституційному суду (57%), Національному антикорупційному бюро України (54%), Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (54%), Національному агентству з питань запобігання корупції (53%), Антикорупційному суду (53%), Національному банку (51%), профспілкам (49%).

Також повідомляється, що дослідження виявило зниження відсотка громадян, які вважають, що події в Україні розвиваються у правильному напрямі. Так, у жовтні таку думку висловили 45% респондентів, тоді як у вересні так вважали 57%. Наразі 29% вважають, що події розвиваються в неправильному напрямі, тоді як у вересні про це заявляли 17%.

Згідно з даними опитування, 34% респондентів дотримуються думки, що Україна здатна подолати наявні проблеми та труднощі протягом найближчих кількох років (у вересні – 41%), 43,5% – що здатна їх подолати у більш віддаленій перспективі (у вересні – 40%), і 10% – що не здатна їх подолати (у вересні – 6%).

У ході дослідження було опитано 2015 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook