Люди без симптомів коронавірусної хвороби не можуть безплатно пройти ПЛР-тест на COVID-19. Проте лучани мають можливість зробити їх у приватних лабораторіях міста.

Читайте також: На Волині знову спалах коронавірусу − РНБО

На сьогодні доступні експрес-тести та ПЛР-тестування. Проте вже незабаром обіцяють масове ІФА-тестування на антитіла на основі імуноферментного аналізу. Що це за аналізи, скільки вартують та де їх можна зробити в Луцьку, пише Конкурент.

Медична лабораторія "Ескулаб" у Луцьку виконує дослідження на COVID-19. методом ПЛР. Вартість – 2125 грн, де 25 грн береться за забір біологічного матеріалу. Для виконання аналізу використовується матеріал, відібраний мазком з носоглотки і ротоглотки. Термін виконання – 4-5 робочих днів. Експрес-тест вартує 630 грн, 30 з яких – забір венозної крові. Забір на дослідження проводиться виключно за попереднім записом.

В українсько-німецькій лабораторії ПЛР-тест дещо дорожчий – 2950 грн. На результати чекати близько десяти днів. І в лабораторії радять робити тест по понеділках, адже саме у цей день матеріали відправляються у Німеччину.  Експрес-тест тут коштує 480 грн, він готовий уже через кілька годин. А тест на імуноглобулін – 510 грн.  

У клініці "Гемо медика" за швидкий тест на антитіла лучанам доведеться заплатити 650 грн. Лабораторний аналіз, який дає вже не тільки показник наявності чи відсутності перенесеного захворювання, а й кількісний результат та покаже на скільки імунітет стійкий до інфекції, вартує 500 грн. Результат такого аналізу буде готовий впродовж 2 днів. Матеріал для тестування в обох випадках береться шляхом забору венозної крові. Також у клініці є можливість здійснити забір крові для тестування обома способами вдома.

"Сінево" поки що не проводить тестування на COVID-19.

Придбати швидкий тест на коронавірус можна чи не у кожній аптеці Луцька. Вартує він 490 грн.

Тест-системи використовують лише у лабораторіях. А експрес-тести можуть проводити будь-які лікарні. Перший вид тестування вважають більш точним, оскільки він працює з ДНК за допомогою Полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). Другий вид виявляє лише непрямі ознаки вірусу, оскільки працює з антитілами – це білкові сполуки, які виробляє організм у відповідь на вірус.

Абсолютно безкоштовно проводиться тестування у Волинському обласному лабораторному центрі. Як наголосила медичний директор Волинської обласної інфекційної лікарні Любов Серба, тестують тут пацієнтів з клінічними  ознаками коронавірусу, пневмоніями і осіб, які контактували з тими, в кого підтверджені випадки. Але останніх обстежують на чотирнадцятий день після контакту. Також обстеженню підлягають ті пацієнти, які потребують планової госпіталізації. Лікарка зазначає, що таке обстеження мало би проводитися і для  груп ризику. Це – медики, які контактують з пацієнтами, працівники лабораторій, паталогоанатомічних бюро, працівники нацполіції.

Читайте також: Волинь відмовилась пом'якшувати карантин з 22 травня

"Є наказ МОЗ, який визначає порядок проведення ПЛР і визначає порядок обстеження. Насамперед пацієнт зв’язується із своїм сімейним лікарем і той вже визначає, чи потрібно пройти обстеження, і якщо так, то яке саме. Ми маємо можливість проводити кілька видів тестувань: це швидкі тести, якими проводиться скринінгове обстеження, другий - це золотий стандарт – ПЛР. Сподіваюся, що будемо мати можливість проводити імуноферментний аналіз. Тобто цими дослідженнями можна буде виявляти антитіла людини, яка хворіє чи вже перехворіла", – розповідає Любов Серба.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook