Питання облаштування на базі Луцького клінічного пологового будинку госпіталю для хворих на COVID-19 обговорили на нараді, що відбулась сьогодні, 15 жовтня 2020-го року у стінах головної адмінбудівлі краю за ініціативи облдержадміністрації.

Читайте також: В окремому корпусі на території Луцького пологового будинку облаштують інфекційний госпіталь

Зокрема, за дорученням голови ОДА участь в обговоренні питання, яке викликало резонанс у ЗМІ, взяли перший заступник голови Сергій Мовенко, голова обласної ради Ірина Вахович, виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт, керівництво обласного та міського управлінь охорони здоров’я, а також представники трудового колективу Луцького пологового будинку, громадські активісти, пише Волинська ОДА.

Слід зазначити, що рішення про розгортання тимчасового інфекційного госпіталю для лікування хворих на COVID-19 на базі зазначеного закладу прийняте Луцькою міською радою відповідно до доручення Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля. Позаяк, ситуація в Україні із рівнем захворюваності на коронавірусну хворобу щодня погіршується, місцевій владі у всіх регіонах необхідно докласти максимум зусиль задля збільшення додаткових ліжко-місць з підключенням до кисневих точок.

Разом з тим, трудовий колектив пологового будинку схвильований майбутніми змінами, зокрема, їх хвилюють питання безпечності перебування інфекційних хворих у пологовому, можливим, на їх переконання, скороченням робочих місць тощо.

Відтак, як зауважив перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Мовенко, працівникам закладу не варто хвилюватися з цього приводу, позаяк питання про скорочення робочих місць не порушується. Усі медики залишаться працювати на своїх місцях, а для облаштування тимчасового госпіталю буде використано окремий корпус пологового будинку.

"На Волині, як і в Україні вцілому, щодня зростає кількість хворих, і ми повинні бути готові надати їм медичну допомогу та не допустити ситуації, яка для прикладу, спостерігається сьогодні у Харкові, –  наголосив Сергій Мовенко. – У Луцькому пологовому будинку є всі умови для того, щоб розгорнути додаткові ліжко-місця та підключити до них кисневі точки".

За словами заступника очільника області, сьогодні Волинська область – одна з небагатьох, де рівень завантаженості ліжок в області становить менше 50%, адже у більшості регіонів України він перевищує допустимі норми.

У свою чергу, як зауважила голова обласної ради Ірина Вахович, це завдяки тому, що в області були прийняті вчасні та правильні рішення.

"Така ж ситуація, такий же резонанс та протести були і тоді, коли ми приймали рішення про відкриття тимчасового інфекційного госпіталю у Боголюбах, – зауважила Ірина Вахович. – І якби ми тоді послухали протестувальників, ми б втратили чимало життів волинян. Ми розуміємо, що зміни лякають, але вони необхідні".

У свою чергу начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Людмила Тимощук зауважила, що для відкриття госпіталю у Луцьку розглядалися й інші медичні заклади, однак такий варіант – найоптимальніший з точки зору часових параметрів та ефективності.

Читайте також: В обласній інфекційній лікарні не вистачає місць для інфікованих коронавірусом, – головний медик Луцька

Виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт поінформував присутніх, що до цього часу жодний Луцький комунальний медичний заклад не надавав допомоги хворим на COVID-19, а захворюваність в обласному центрі – одна з найвищих серед міст та районів Волині. Відтак, міською владою для цих цілей був запропонований саме Луцький клінічний пологовий будинок, адже переобладнати його у тимчасовий інфекційний госпіталь – наразі найшвидше та найбільш ефективно. В окремому корпусі, де буде облаштований госпіталь, наявні окремий вхід та окрема вентиляція, що унеможливить контакт з хворими на  COVID-19 та перенесення інфекції.

До слова, на першому поверсі цього ж корпусу ще раніше були обладнані палати для вагітних жінок, хворих на коронавірусну хворобу. Наразі планується облаштувати додаткові ліжко-місця ще на другому поверсі будівлі.

"Ми розуміємо хвилювання колективу, але сьогодні ми повинні об’єктивно оцінити ситуацію, що складається у зв’язку з різким збільшенням кількості хворих та прийняти компромісне рішення задля однієї спільної мети – збереження життя та здоров’я волинян", – звернувся Сергій Мовенко до медиків Луцького пологового будинку та громадських активістів.

На завершення зустрічі Сергій Мовенко та Ірина Вахович звернулися до політичних партій та громадських організацій із закликом не спекулювати на життєво важливих питаннях області. На переконання представників усіх гілок влади області, у вирішенні цього питання не повинно бути місця політиці.

"Волинь сьогодні зразкова у питанні наданні медичної допомоги хворим на COVID-19, – наголосила голова обласної ради. – Якби ми слухали політиків до цього часу, ми б не мали тих можливостей, які ми маємо зараз, для лікування хворих".

Також перший заступник голови облдержадміністрації наголосив, що рішення про відкриття госпіталю прийняте. Разом з тим, сьогодні представниками органів влади спільно з медиками ще додатково будуть вивчені питання щодо ефективного розміщення  ліжко-місць.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook