Законопроєкт про обіг вогнепальної зброї, що готується до розгляду в Верховній Раді у першому читанні, передбачає створення електронного реєстру, а також запроваджує посвідчення власника зброї.

Читайте також: $400 тисяч і свиняча голова: як з-під державного нагляду зник арештований бандитський общак

Про це в ефірі телеканалу OBOZREVATEL розповів радник міністра внутрішніх справ України Володимир Мартиненко. За його словами, у разі ухвалення законопроєкту, контроль за зброєю, а також процедура її придбання суттєво спростяться.

"Нам потрібен закон, який би врегульовував облік обігу зброї і боєприпасів. Тому що відомчий міністерський наказ №622 вже морально застарів", – наголосив він.

Мартиненко назвав дві норми, які, на його думку, є найбільш важливими в законопроєкті №4335. Перший – це створення електронного реєстру зброї.

"Це дуже важливо, бо досі реєстр ведеться на паперових носіях. Тут виникають питання з передачею інформації з однієї області в іншу тощо. Ми живемо в XXI столітті. Іншого реєстру, окрім паперового, поки що в нормативних документах не прописано", – пояснив він.

В такому реєстрі має відображатися вся зброя, включно з номерними частинами до неї, "починаючи від потрапляння в країну або з моменту виготовлення в Україні". Таким чином, можна буде просто відслідкувати всю "історію" одиниці. "Сьогодні вона поїхала в той магазин, вона продалася тому, а потім той перепродав її далі", – зауважив радник міністра. І додав, що ця інформація є закритою для широкого загалу.

Друга важлива новація – запровадження в Україні посвідчень на право володіння зброєю за аналогією із посвідченнями водія. Процедура отримання такого посвідчення також буде подібною – після навчання на відповідних курсах.

За наявності посвідчення громадянин зможе одразу купити зброю в магазині, без отримання дозволу в поліції і без подальшої реєстрації. Все це буде відбуватися безпосередньо під час покупки.

"Торгова мережа перевіряє, чи посвідчення справжнє, чи в мене немає ніяких заборон. Продавець одразу вносить в електронну базу, що та зброя на мені", – пояснив Мартиненко.

Читайте також: Пістолету − так, автомату − ні: деталі законопроекту про зброю в Україні

"В законопроєкті передбачено, що я отримую посвідчення на ту чи іншу категорію зброї, і далі я можу купляти необмежену кількість стволів, але цієї категорії", – сказав він.

За його словами, до другого читання МВС ще буде працювати із народними депутатами, щоб покращити законопроєкт. "Я б додав ще більше запобіжників і холодну зброю", – зауважив Мартиненко.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook