Президент України Володимир Зеленський підписав закон про скасування довідки про несудимість на місцевих виборах для кандидатів. Верховна Рада схвалила відповідний законопроєкт №3995 ще 13 вересня.

Читайте також: Зеленський заявив, що якби не вибори в Україні, то випадків інфікування COVID-19 було б менше

За документ, яким скасовують довідки про несудимість, проголосували 325 народних депутатів. Законопроєкт з підписом президента повернули у Верховну Раду, вказано на сайті парламенту.

Відповідно до наказу МВС України, таку довідку надають протягом 30 календарних днів з дня надходження запиту, вказано у пояснювальній записці.

"Зазначений термін може суттєво перешкодити кандидатам у депутати на місцевих виборах бути зареєстрованими для участі в місцевих виборах", – йдеться у ній.

А це є обмеженням реалізації пасивного виборчого права.

Водночас довідка про наявність чи відсутність судимості вимагається не від усіх кандидатів на місцевих виборах.

Читайте також: Депутата-хабарника від "Слуги народу" раніше затримували за крадіжку пива, – ЗМІ

Відповідно до чинного законодавства, довідку не потрібно було надавати:

  • кандидатам у депутати сільської, селищної, міської ради (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч людей);

  • кандидатам на посаду сільського, селищного, міського голови.

Відповідно до цього зазначений закон вилучає норму Виборчого кодексу України про вимогу довідки про наявність чи відсутність судимості. Відтепер кандидат має лише зазначити свою несудимість в автобіографії, без надання довідки.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook