Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради невідкладний законопроект про кримінальну відповідальність за незаконний видобуток бурштину. Відповідний законопроєкт з'явився на сайті парламенту. 

Читайте також: На Волині у величезних масштабах розкрадають державні надра (фото)

"Через самовільне користування надрами та застосовувані методи видобування бурштину (здебільшого застосовується метод гідророзмиву) щорічно на великих площах української землі змінюється гідрологічний режим, знищуються десятки гектарів лісових масивів і земельних угідь, пошкоджується ґрунтовий і рослинний покрови, псується родючий шар землі, що істотно обмежує можливість подальшої експлуатації ґрунту, та в кінцевому результаті може призвести до екологічної катастрофи.

Так, зокрема, за останні три роки лише слідчими підрозділами органів внутрішніх справ (поліції) Рівненської, Волинської і Житомирської областей зареєстровано 1534 провадження за статтею 240 КК України щодо незаконного видобутку бурштину. До суду направлено 172 обвинувальних актів за фактами незаконного видобутку бурштину. У розслідуваних кримінальних провадженнях вилучено та визнано речовими доказами 154 одиниці автотранспорту, 1456 мотопомп", – йдеться у пояснювальній записці до документа.

Згідно з законопроєктом, за незаконний видобуток бурштину пропонується позбавляти чи обмежувати волю терміном до 3 років, а також каратимуть штрафами у розмірі 700-3000 неоподаткованих мінімумів, тобто 11,9-51 тисяч гривень.

Окрім цього незаконний продаж "сонячного каміння" загрожуватиме штрафом до 170 тисяч гривень або позбавленням (чи обмеженням) волі терміном до 6 років.

Наразі законопроєкт передано на розгляд керівництву Верховної Ради.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook