На сьогоднішньому засідання 18 сесії Волинської обласної ради було прийнято рішення про погодження ТзОВ «Зелена Енергія В» родовищ торфу для дослідно-промислової розробки, - інформує «Під прицілом».

Нагадаємо, що ТзОВ «Зелене Енергія В» намагається взяти поліські торфовища в розробку з метою їх геологічного вивчення. У планах ТзОВ «Зелене Енергія В» взяти у розробку родовища: «Велике», «Червинське», «Коростянське», «Куликівщина» та «Судче», що знаходяться на території Любешівського району, загальна площ яких - в нульовій межі становить 9864  га, а в промисловій – 6101 га.

Це питання сьогодні, 10 квітня, на депутатський загал виніс заступник начальника Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Волинській області – Сергій Дудка.

Зокрема  практично усі присутні в залі депутати запротестували проти прийняття такого рішення.

Проти такого «деребану землі» висловився і народний депутат  Верховної Ради України Анатолій Вітів.

«Депутати, думайте не про свої кишені, а про волинян, цього робити не можна», - запротестував нардеп ВР Анатолій Вітів.

Депутат Олександр Свирида в свою ж чергу повідомив, що от якби брали тільки 1-2 радовища, то він навіть проголосував би «за», бо така кількість – це вже забагато.

Також не варто забувати, що деякі території урочищ «Велике» та «Коростянське» входять до заповідних зон. Про це питання почав хвилюватися і Сергій Слабенко.

«Не можна голосувати за таке рішення доти, доки ми не отримаємо чітку відповідь, що там немає природних заповідників, як намагаються запевнити, бо в заповідниках не можна проводити жоднів дослідженя і це є екологічні вимоги закронодавства», - заявив він під час сесії.

Прихильник  прооекту намагалися запевнити, що якщо щось піде не так, то в будь-яку хвилину можна буде призупинити роботу і все триматиметься під контролем.

Незважаючи на суперечки та нарікання, більшість депутатів підтримали рішення про надання ТзОВ «Зелена Енергія В»  торфових родовищ для дослідно-промислової розробки.