На 46-й сесії Луцької міської ради депутати знову вирішили надати сину екс-заступника губернатора Волині Олександру Ющаку земельну ділянку для будівництва та обслуговування групи багатоквартирних житлових будинків на проспекті Перемоги, 34. Єдиний обранець громади, хто проголосував «проти» цього рішення був депутат Богдан Шиба, який прокоментував свою позицію інтернет-виданню «Під прицілом».

На минулій сесії Луцької міської ради Олександру Ющаку депутати уже надали майже 3 гектари землі на проспекті Перемоги, 34. Однак, схоже сину заступника губернатора виявилося замало і він вирішив взяти ще кілька гектарів.   

«Земельне законодавство передбачає виділення громадянам для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських споруд і гаража і все практично. А тут виходить, що громадянинові виділили 2 гектари землі під будівництво багатоквартирних будинків. Зрозуміло для чого. Цей громадянин ту земельну ділянку продасть будівельній організації і зрозуміло, що міський бюджет нічого не отримає, а вартість тих квартир на добру суму буде дорожча. Тому що буде заплачено за земельну ділянку. Тому земельний кодекс передбачає, що такі ділянки мають виділятися на конкурентних засадах», - зауважив депутат Богдан Шиба.

Утім відкритого конкурсу, схоже ніхто не проводив, тож без зайвих вагань депутати проголосували за єдиного претендента на ласий шматок землі. Мовляв, там же знаходиться нерухомість, яка перебуває  у власності пана Ющака, а відтак і землю не гріх поряд виділити.  

«В даному випадку, так стоять об’єкти нерухомості, але вони до цільового призначення земельної ділянки не мають ніякого стосунку. Цю ділянку належить повернути в міську власність територіальній громаді. Звичайна схема, яка ніби законна і мотивація є, і посилання на чинне законодавство, ніби все красиво, але ми ж розуміємо, що тому квартири у новобудовах такі дорогі,  що міський бюджет не отримує ні копійки за цю землю, а отримує та людина, яка зуміла оформити на неї документи», -  вважає Богдан Шиба.

Також обранець громади переконаний, що цим рішенням депутати порушили не лише земельне законодавство, а тому каже відразу зрозумів, що голосувати за виділення землі не можна.

«Зараз роздивившись матеріал зрозумів, що я мав рацію і не можна було голосувати це рішення навіть з таких міркувань: Закон «Про регулювання містобудівної діяльності» (стаття 24 пункт 3) забороняє виділяти земельні ділянки для містобудівних потреб за умови відсутності проекту зонування або проекту детального планування. Проекту зонування немає, проекту детального планування теж немає. Тому ту ділянку можна було виділити тільки громадянину Ющаку для обслуговування об’єктів нерухомості, які в нього у власності,  а не для містобудівних потреб. З цих міркувань не можна було голосувати за таке рішення. Воно суперечить містобудівному законодавству»,  - резюмував депутат.    

Отож Богдан Шиба вирішив подати депутатське звернення прокурору Луцька, аби той розібрався чи законно депутати надали землю пану Ющаку.