Луцьким бізнесменам не дозволять будуватися в заплаві річки «Сапалаївка». Зокрема, Волинський окружний адміністративний суд нещодавно скасував рішення Луцької міської ради, яким було внесено зміни до проекту детального планування території мікрорайону в межах вулиць Карпенка-Карого, Вячеслава Чорновола, Ветеранів та проспекту Соборності, чим, власне, і передбачалась зміна цільового призначення землі під будівництво.
Нагадаємо, інтернет-видання «Під прицілом» раніше писало про те, що «Сумнівна фірма, пов’язана з Андрієм Покровським, планувала зводити багатоповерхівку в самісінькому парку».

Зокрема, 13.02.2015 р. у міській раді було зареєстровано черговий проект рішення про зміну цільового призначення та затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки на вулиці В’ячеслава Чорновола такому собі ТОВ «Сучасний Дім Плюс».

 

В результаті, фактично в заплаві річки Сапалаївка бізнесмени планували звести новий багатоповерховий житловий будинок з приміщеннями під комерційну діяльність. Серед засновників ТОВ «Сучасний Дім Плюс» виявився добрий знайомий Луцького мера Миколи Романюка - Андрій Покровський, його бізнес-компаньйон Алла Куренда (керівник кафе «Ринг» та комплексу «Колобок», які також відносять до бізнесу Андрія Покровського) та Ольга Мурзіна. Зареєстроване товариство було лишень у листопаді 2014 року.

 


Тож цим зацікавилась Прокуратура міста Луцька, яка подала на міську раду позов до суду про визнання протиправним та скасування рішення №68/10 від 24 грудня 2014 року «Про затвердження проекту внесення змін до проекту детального плану території мікрорайону в межах вулиць Карпенка-Карого, Вячеслава Чорновола, Ветеранів та проспекту Соборності». Зокрема, прокурор у суді наголосив, що вважає це рішення протиправним, таким, що прийняте з порушенням вимог містобудівного законодавства, зокрема, без врахування вимог генерального плану, без проведення експертизи генерального плану, а також без врахування введеного державою мораторію на зміну цільового призначення земельних ділянок зелених зон і зелених насаджень. З огляду на це він просив суд визнати документ протиправним та скасувати.
Зауважимо, що Волинською філією Українського державного науково-дослідного інституту проектування міст «ДІПРОМІСТО» імені Ю.М.Білоконя розроблено детальний план території «Внесення змін до проекту детального плану території мікрорайону на вул.Карпенка-Карого, Вячеслава Чорновола, Ветеранів та пр. Соборності у м.Луцьку, який і був затверджений рішенням Луцької міської ради №68/10 від 24.12.2014 року.
Однак представники міської ради настоювали на тому, що міська влада не порушувала цим законодавства, оскільки даним рішенням не змінено цільового призначення земельної ділянки в межах вулиць Карпенка-Карого, Вячеслава Чорновола, Ветеранів та проспекту Соборності. Мовляв, за Генеральним планом міста Луцька ця територія визначена, як зона «перспективних» зелених насаджень, а не «зелених насаджень», тому жодної зміни цільового призначення землі в даному випадку не відбувалось.

 


Попри це, представник прокуратури у суді надав інформацію Луцької міської ради від 26.01.2015 року №1.1-9/416, стосовно того, що проект детального плану території цього мікрорайону на розгляд архітектурно-містобудівної ради при виконавчому комітеті Луцької міської ради не виносився, а також не проводилася експертиза змін до Генплану. А це є порушенням вимог містобудівної діяльності.
Разом з тим, у суді представник прокуратури наголосив на тому, що Генеральним планом міста Луцька, який затверджений рішенням Луцької міської ради №42/1 від 24.06.2009 року, територію в межах вулиць Карпенка-Карого, Вячеслава Чорновола, Ветеранів та проспекту Соборності в м.Луцьку визначено як зону зелених насаджень загального користування. Та після внесених оскаржуваним рішенням змін територія в межах вулиць Карпенка-Карого, Вячеслава Чорновола, Ветеранів та проспекту Соборності в м.Луцьку визначена, як «група 9-ти поверхових житлових будинків з вбудованим приміщенням громадського призначення та підземним кемпінгом». Тож на думку прокурора – оскаржуваним рішенням міської ради фактично змінено цільове призначення земельної ділянки.
Варто наголосити на тому, що із наданих міською радою витягів з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та свідоцтв про право власності на нерухоме майно вбачається, що ТзОВ «Сучасний Дім Плюс» є власником трьох земельних ділянок по вул.В'ячеслава Чорновола в м.Луцьку з кадастровими номерами 0710100000:22:072:0011 площею 0,1009 га, 0710100000:22:072:0029 площею 0,1 га та 0710100000:22:072:0030 площею 0,1 га.

 

Однак право власності на зазначені ділянки набуте товариством лише в листопаді 2014 року, тобто після прийняття виконкомом Луцької міської ради рішення від 02.07.2014 року «Про дозвіл на внесення змін до проекту детального плану території мікрорайону в межах вулиць Карпенка-Карого, Вячеслава Чорновола, Ветеранів та проспекту Соборності». Більше того, вони навіть не надали суду підтвердження того, що ТзОВ «Сучасний Дім Плюс» зверталось до Луцької міської ради з вимогою внести зміни до містобудівної документації.
Разом з тим представники Феміди наголосили на тому, що Волинська філія Українського державного науково-дослідного інституту проектування міст «ДІПРОМІСТО» імені Ю.М.Білоконя безпідставно вийшла за межі території, яка підлягала детальному плануванню, оскільки в проект змін до проекту детального плану включено земельну ділянку із групою житлових будинків з паркінгом, яка до розробленого проекту змін була позначена як територія зелених насаджень і не входила до території детального планування.
Таким чином суддя Волинського окружного адміністративного суду Наталія Плахтій задовольнила адміністративний позов повністю. Таким чином, рішення Луцької міської ради від 24 грудня 2014 року №68/10 «Про затвердження проекту внесення змін до проекту детального плану території мікрорайону в межах вулиць Карпенка-Карого, Вячеслава Чорновола, Ветеранів та проспекту Соборності» визнано протиправним і скасовано.
Як наслідок – ТзОВ «Сучасний Дім Плюс» віднині не матиме права зводити в зеленій зоні понад річкою Сапалаївка багатоповерхові житлові будинки. Бізнесмен Андрій Покровський, вочевидь, полюбляє будуватись у так званій «зеленій зоні», оскільки це вже не перший бізнес-проект бізнесмена, якого так підтримує Луцький міський голова Микола Романюк. Зокрема, з легкої руки Андрія Покровського у самісінькому центрі міста, поблизу Київського майдану з'явився цілий торгово-розважальний комплекс «Сіті-Парк». Наразі «соціально-відповідальний» бізнесмен вже розпочав другу чергу будівництва. Що ж стосується проекту забудови житлового комплексу на вулиці Вячеслава Чорновола, то вочевидь Андрій Покровський не розраховував, що в це втрутиться прокуратура і його амбітні плани підуть нанівець.