Члени робочої групи громадськості та краєзнавців Луцька пообіцяли діяти самостійно, так як влада міста не хоче рахуватися з їхньою думкою щодо встановлення надгробного пам’ятника загиблому волинському Герою Небесної Сотні Василя Мойсея.

Неабияка дискусія навколо цього питання розгорілася сьогодні під час засідання робочої групи громадськості та краєзнавців спільно з постійною комісією міської ради молоді, спорту та туризму з питань збереження та розвитку історичного середовища Луцька.

Нагадаємо, міська влада запланувала до 23 серпня встановити пам'ятний знак «Волинським Героям Майдану» на меморіальному комплексі «Вічна Слава». Вартість даного проекту в межах 1 040 000 гривень. З бюджету міста виділили 800 тисяч, решту, як обіцяють владці, нададуть меценати.

Як розповів секретар Луцької міської ради Сергій Григоренко, пам'ятник робитиме відомий скульптор Ірина Дацюк. Він зауважив, що це не той проект, який переміг у конкурсі, але саме цей проект обрала родина Героя. Відтак, за словами Григоренка, міській владі не залишалось нічого окрім того, як підтримати вибір родичів.

Проте члени робочої групи висловили свою категоричну незгоду з вибором даного проекту пам'ятного знаку.

За словами голови фонду «Архітектурна Волинь» Євгена Ходаківського цей пам'ятник – відлуння старих часів СРСР, а те, якими темпами намагаються встановити його, нагадує схему грошового «відкату».

«Взагалі вся ця історія, легалізація цього пам’ятника через батьків нагадує схему. Елементарну схему такого собі «отката». По якій робиться вже не один, а дуже багато пам’ятників на Волині. І це дуже прикро, тому що ми робимо чисті, благородні речі» - зазначив Євген Ходаківський.

Представник Комітету захисту національної спадщини, краєзнавець Ігор Левчук гостро розкритикував підхід міської влади до вирішення цього питання. Та заявив, що через такі дії чиновників Луцьк в архітектурі та дизайні просто перетворюється на «селище міського типу».

Краєзнавець зазначив, що не лише він такої думки та зачитав цитату з відкритого звернення до громади Луцька засновника спілки дизайнерів Ореста Хмільовського.
«Цей пароект є такий, що ганьбить рівень культури українського суспільства загалом. І опускає індекс провінціальності міста Луцька, до конюшні в Російській імперії» - додав Ігор Левчук.

В свою чергу депутат міськради Павло Данильчук зазначив, що питання надгробного пам'ятника вже підтримали на сесії. Тим більше, на місці споруди почали зводити фундамент. Щоб хоч якось врятувати ситуацію, депутат запропонував призупинити роботи на місяць для того, щоб всі змогли подати свої пропозиції.

На що секретар міськради заявив, що потрібно було півроку тому включитися в процес обговорення, а не на стадії завершення проекту. Аргументуючи це тим, що батьків і так втомила ця ситуація, їм не потрібні конкурси, вони просто хочуть, щоб цей пам'ятник поставили. Відтак, Григоренко категорично заперечив можливість зупинки робіт.

Не дійшовши згоди члени робочої групи побіцяли діяти самостійно, щоб хоч якось врятувати місто від клейма «совка».