Апеляційний суд Волинської області залишив вирок щодо голови правління кредитної спілки «Кредит плюс» Олесі Вавілової без змін. Суд залишив без задоволення одразу три апеляційні скарги — обвинуваченої та двох потерпілих.

Нагадаємо, що Олесю Вавілову судили за статтею шахрайство, а передумовою цього стали заяви до правоохоронних органів про шахрайство від членів кредитної спілки.

Так, голові правління КС «Кредит Плюс» Олесі Вавіловій інкримінували 66 злочинних епізодів, 21 з яких розглядали в одному провадженні. В обвинувальному акті вказано, що Олеся Вавілова будучи керівником кредитної спілки «Кредит плюс» проводила фінансові операції без відповідної на це ліцензії та привласнила частину коштів. Крім того, обвинувачена перевела депозитні вклади членів спілки на пайові внески.

Жінці інкримінують збитки в сумі — 3 700 гривень, 10 000 гривень, 83 240 гривень, 24 000 гривень, 23 300 гривень, 206 000 гривень, 58 025 гривень, 37 800 гривень, 24 700 гривень, 3 000 гривень, 17 000 гривень, 7 000 гривень, 18 000 гривень, 3 000 гривень, 21 278 гривень, 81 300 гривень, 27 000 гривень, 102 000 гривень, 3 884 гривні, 4 200 гривень та 20 000 гривень.

Розслідування та судовий розгляд цієї справи тривав близько шести років.

Зрештою в серпні цього року Луцький міськрайонний суд визнав Олесю Вавілову винною в шахрайстві та засудив її до п'яти років позбавлення волі. Крім того, суд зобов'язав жінку відшкодувати потерпілим усі завдані збитки, проте без урахування інфляції, хоча потерпілі на цьому неодноразово наголошували.

Тож не погодившись із таким вироком суду двоє потерпілих та сама обвинувачена подали апеляційні скарги на вирок суду І інстанції.

Так, обвинувачена просила скасувати вирок суду та виправдати її повністю.

Натомість потерпілі вимагали навпаки збільшити їй строк ув'язнення з п'яти до восьми років та відшкодувати збитки враховуючи інфляцію, мовляв з того часу гривня знецінилася, а тому й сума завданих збитків, насправді, є набагато вищою.

Судовий розгляд апеляційних скарг сьогодні тривав понад 5 годин. Обвинувачена переконувала, що вона робила все згідно статуту, що кошти учасники спілки вносили ще до того, коли кредитні спілки зобов'язували працювати згідно ліцензії, а, так звані, пайові внески взагалі не повертаються.

«Пайові внески є власністю спілки і вони не повертаються. Їх виплата можлива лише за наявності потрібної суми коштів на рахунках», - переконувала в суді обвинувачена.

Крім того, всю вину в скоєному жінка намагалася перекласти на головного бухгалтера спілки, яка, як потім виявилося, не мала на те відповідної освіти, проходила навчання в одному з місцевих ВУЗів і є племінницею обвинуваченої.

Навіть судді при розгляді цієї справи запитували підсудну чому вона на таку відповідальну посаду призначила людину без освіти та досвіду.

В свою чергу потерпілі просили засудити жінку до восьми років позбавлення волі, мотивуючи це тим, що вона вину свою не визнала, збитків не відшкодувала, а впродовж всього часу розслідування справи та розгляду її в судах лишень хизувалася своїми зв'язками, а подекуди навіть крутила дулі, мовляв, нічого ви від мене не отримаєте.

Зрештою, колегія суддів Апеляційного суду Волинської області вирішила, що всі три апеляційні скарги не підлягають до задоволення, а вирок суду І інстанції слід залишити без змін.