Двоє волинян, яких звинувачують у катуванні та вбивстві свого односельчанина, нині перебувають на лаві підсудних. Їхнього спільника, якого слідство також звинувачувало в нанесенні тяжких тілесних ушкоджень загиблому, суд виправдав. Однак тепер в апеляції прокурор вимагає для нього реального позбавлення волі.

Ми вже писали про те, що на початку вересня 2014 року в селі Заболоття Любомльського району стався трагічний випадок – група чоловіків побила до смерті свого односельчанина.

Слідство встановило, що 9 вересня 2014 року потерпілий йшов додому повз місцевий магазин, біля якого зустрів свого знайомого. Він попросив, придбати йому горілки і дав на це 20 гривень. Чолов’яга взяв гроші, однак пішов додому, щоб переодягнутися. Невдовзі чоловіку, який бажав випити, розповіли, що «засланець» не пішов за горілкою. Відтак, він кинувся до будинку потерпілого, витягнув його на вулицю і дав кілька ляпасів. Від ударів чоловік впав на землю і забився.

Згодом потерпілий пішов по власних справах і зустрів односельчан. Люди почали питати де той забився, на що чоловік відповів, буцімто його побив знайомий, оскільки він не купив йому горілки.

Тоді люди почали телефонувати до кривдника, мовляв, «ти чого руки розпускаєш?» і зрештою хуліган сам прийшов до них. В руках він тримав армійський пояс.

Щойно чоловік побачив потерпілого, то кинувся до нього зі словами «тут ти і попався!», схопив його за комір, потягнув до паркану та почав лупцювати паском. Причому зловмисник тримав пасок за вільний кінець, а потерпілого бив металевою пряжкою.

Спочатку люди хотіли захистити п’яничку, але потім самі взялися його лупцювати. Так, добряче підігріті алкоголем, чоловіки пригадали чолов’яза те, що він погано відноситься до своєї матері. Пізніше люди розповіли, що потерпілий часто знущався з матері, ґвалтував її, ламав ноги і просто бив.

Тому п'яні чоловіки били потерпілого не лише паском, а й ногами. Всі удари припадали чоловіку просто в голову.

Спершу він опирався та кричав, але один з нападників закрив йому рот рукою. Чоловік і тоді опирався та кілька разів вкусив кривдника, однак той зробив зі своєї шкарпетки кляп і запхав п’яничці в рот. Чоловіка побили настільки сильно, що він вже не міг стояти на ногах.

Коли він втратив свідомість, зловмисники намагалися його «відлити» водою, але бідолаха так і не прийшов до тями. Тоді кілька чоловіків взяли побитого під руки і понесли до будинку та покинули його на підлозі при вході у веранду. Наступного ранку чоловіка знайшли мертвим.

Згодом правоохоронці встановили усіх, хто причетний до смерті чоловіка, відкрили кримінальне провадження за фактом нанесення тяжких тілесних ушкоджень і лише в січні 2015 року передали справу на розгляд до Любомльського районного суду.

Протягом 10 місяців слухання справи, суд допитав багатьох свідків, експертів-криміналістів та дослідив низку документів. В суді обвинувачені визнали свою вину частково — лише в частині побиття. Що стосується нанесення тяжких тілесних ушкоджень, які призвели до смерті потерпілого, це підсудні цілком заперечували.

Зрештою, вироком Любомльського районного суду обох катів засудили до 8 років позбавлення волі. Зауважимо, що на час слухання справи в суді, запобіжний захід в одного з підсудних був у вигляді домашнього арешту, однак після оголошення вироку його закували в кайданки і взяли під варту просто в залі суду. Третього ж обвинуваченого - суд виправдав.

Не погоджуючись з вироком суду підсудні та процесуальний прокурор у провадженні подали апеляційні скарги. Так, один із засуджених просив повернути справу на новий судовий розгляд, мотивуючи це тим, що суд І інстанції не повністю дослідив усі докази, а показання свідків дуже різнилися між собою та були не точними.

Другий підсудний просив перекваліфікувати інкримінований йому злочин зі статті катування на хуліганство. При цьому він просив призначити йому іспитовий термін покарання.

А процесуальний прокурор просив скасувати вирок суду І інстанції та прийняти новий, яким засудити обвинувачених до 8 та 8.5 років позбавлення волі, а виправданого чоловіка посадити на 5 років.

Після з’ясування всіх обставин та заслуховування доводів апелянтів, колегія суддів Апеляційного суду Волинської області відправилася в нарадчу кімнату, однак після півторагодинної наради судді вирішили відновити судове слухання, аби з’ясувати скільки часу підсудні перебували під вартою до винесення вироку. Нагадаємо, що нещодавно Верховна Рада України ухвалила законопроект Надії Савченко, відповідно до якого 1 день перебування у СІЗО прирівнюється до 2 днів відбування покарання.

Відтак, про остаточне рішення суддів стане відомо лише наприкінці лютого.