Десять місяців українці живуть із новими тарифами на газ, як нас запевняють, - економічно обгрунтованими, в рази вищими. Але в оселях тепліше від того не стало, - пише Вusinessua.

Село Тарасівка під Києвом. Пенсіонерка Ольга Яківна веде до новенької квартири своєї доньки. Заробляли на неї чи не все життя, але стоїть пусткою.

«А у жовтні уже прийшло 3 334 грн. Це ще в жовтні. І це весь час борги, і сім тисяч боргу. За що? А ми платимо кожен місяць. Квитанція, так як набігло. Котел на мінімумі, в квартирі 15 градусів», - жаліється жінка.

Незрозумілих боргів - на тисячі. І що більше ходять до газконтори по перерахунки - то більше винні. А чому той дорогий газ ледь горить - дізнатися ні в кого.

«Це хіба газ? Суп вариться нещасний, картоплю ріжеш отак, суп вариться три години. Хіба це мислимо?! А воно ж то все одно крутить. Зарплата 1200 грн, пенсія – 1 100 грн. Дочка вчителька. А вчителі нищі. Якби прем'єр-міністр пожив за ці гроші із президентом, він би знав», - нарікає жінка.

В такій газовій халепі опинилася більша частина країни.

«Борг прийшов 1100 грн, а перерахунок зробили - було 48 грн. виявилося мені треба заплатити. О 4 ранку встала зайняла чергу», - розповідає жителька с. Тарасівка (Київська обл) Галина.

«Там страшні черги. Там займають чергу з 3 години ночі. Мені зайняли чергу о годині 5-6, і я потрапила о 2 годині», - скаржиться жителька с. Гаврилівка (Івано-Франківська обл.) Галина. Люди у відчаї. Кому скаржитися на якість та непосильні борги, взяті зі стелі - не знають.

«Хата утеплена. Котел перероблений. Все зроблено. Але в хаті тепла того немає. Я мушу вдягатися, у валянках ходжу і лягаю спати теж так. В мене пенсія 1600 грн, а за газ виходить більше двох тисяч. Я замерзаю, дитя. На одиничці, а мені треба 2100 грн заплатити. А борг дали мені 3 300 грн, але в мене його немає. Я весь час плачу. Все по лічильнику», - каже жінка.

До слова, відділ зв’язків з громадськістю та пресою ПАТ «Укртрансгаз» раніше повідомляв, що у грудні волинянам постачали газ, який за якістю входить у трійку найгірших в УкраїніТак, на Волині один кубометр газу виділяє 8092 кілокалорії тепла з можливих 8800. Схожа ситуація у Херсонській та Чернівецькій областях. А найкращий «товар» дістається жителям Луганщини та Дніпропетровщини.

Натомість газовики заявили, що волиняни отримують якісний газ.