НАБУ та прокуратура розпочали 22 кримінальні провадження, у сфері освоєння коштів Державного фонду регіонального розвитку. 13 справ відкрито – за розтрату, 5 – за службове підроблення, 4 – за зловживання службовим становищем. 

Читайте також: Чому бюджет Волині досі заблокований

Недобудовані садочки, школи, ФАПи. Мільйони гривень з державного бюджету пішли у нікуди, або комусь до кишені. Якби гроші чиновникам давали на їхні потреби, з умовою, що заберуть якщо не освоїш, певне, посадовці із шкіри вилізли б, щоб освоїти кошти. Але гроші Державний фонд регіонального розвитку дає на дитсадки, на школи, лікарні, ФАПи. І тому, певне, ці кошти так тяжко реалізовувати, бо ж не для себе треба працювати.

22 кримінальні провадження правоохоронні органи відкрили по використанню коштів Державного фонду регіонального розвитку.

Читайте також: Чигиринська РДА купила 2 автомобіля з Росії для своїх потреб

Рахункова палата провела аудит за період з 2017-го по 2018 р.

Зокрема у 2017 році Державний фонд регіонального розвитку профінансував 803 проекти, але з них завершено лише 401, а ще 131 проект не було завершено у передбачений термін.

Проте, якщо порівняти 2018 рік з 2017, то у 2017-му показники можна назвати навіть хорошими. Тому що минулого року із 450 запланованих проектів не встигли закінчити 238, тобто більше як половину.

Найбільше нереалізованих проектів у Донецькій області – 47, Луганській – 30, Запорізькій і Черкаській – по 17, Сумській – 16.

От до прикладу Черкасах мали б реконструювати ДЮСШ олімпійського резерву за 3 мільйони гривень. На папері ремонтували дуже старанно, а от наочно це відслідкувати не тяжко. Звісно гроші згідно актів виконаних робіт сплачені ретельно.

У Херсонському аеропорту нібито проведено реконструкцію рульових доріжок і перону, яка коштувала майже 14 млн грн. Сплатили ці кошти за тріщини у покритті, які тягнуться на 5-10 м і в окремих місцях завширшки.

У Сумах понад 4 млн грн сплачено за реконструкцію стадіону "Авангард", але таку реконструкцію теж тяжко побачити.

Аудит проводили у 11 регіонах (включно із Києвом), і скрізь знайшли порушення. У цих регіонах неефективно освоїли 158 мільйонів гривень. Зрештою ця неефективність осідає у кишенях чиновників, які курують будівництвом об’єктів, що фінансує фонд регіонального розвитку. Або ж ці об’єкти стають довгобудами – на які що року виділяють мільйони, котрі не освоюються і зрештою завдяки інфляції довгобуди обходяться державі в рази дорожче.

Деальніше у сюжеті ТРК "Аверс":

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook