Понад півроку батьки дошкільнят, які відвідують ДНЗ №31 не можуть побачити документ, що визначає склад працівників дитсадка. Нагадаємо, нещодавно цей садочок став знаменитий через те, що батьки підстерегли крадія, який виносив з кухні повні торби продуктів. Ці харчі призначалися для приготування їжі вихованцям дитсадочка на цей день. Між тим після скандалу, як гриби після дощу, на поверхню стали вилазити й інші, до нині не помітні проблеми. Їх, як виявилося, у цьому дитсадку - доволі.

Про те, що працівників цього ДНЗ примушують писати пояснюючі й розповідати, що вони виносили не продукти, а помиї, журналістам інтернет-видання "Під прицілом" розказала колишня помічник вихователя Ірина Мельничук. Жінка, яка 18 років пропрацювала тут нянечкою, стверджує, що через місяць після звільнення її телефоном викликали до адміністрації закладу. Погрожуючи компроматом, який нібито зберігається у голови піклувальної ради, керівництво наполегливо переконувало зізнатися у злодіянні.

«Я сьогодні прийшла з`ясувати це питання. Бо мені сказали – якщо би я тут працювала, я би пішла в прокуратуру писати пояснюючу. Я сказала: на якій основі? Покажіть. Я прийшла сьогодні до методиста. Кралюк прийшов (Олександр Кралюк – голова піклувальної ради ДНЗ №31, - прим.авт.). І я в неї спокійно питаю: Надія Михайлівна, Ви мені скажіть - яке Ви відео бачили? Ви сказали, що Вам показав Кралюк. Вона відходить від питання. Вона мене ще обізвала алкашкою. А на якій основі тоді алкашка я – в тому році літом півтора місяця робила сама за вихователя і за нянечку? Який смисл тоді їй було ставити алкашку? Я до неї підійшла. Я сказала – Надія Михайлівна. Давайте з`ясуємо питання спокійно. Вона мене вигнала і сказала: «Не забудьте, як будуте давати інтерв`ю, не забудьтеся не напитися», - розповідає Ірина Мельничук.

Жінка підозрює, що це пов’язано з нещодавнім інцидентом – розкраданням продуктів. Чи виносили продукти, призначені для дітей, систематично, колишня нянечка не знає, однак пригадує, що харчів часто не вистачало.  Між тим Ірина Мельничук розповідає, що розрахувалася з садочка через те, що адміністрація примушувала персонал задурно перепрацьовувати, виконувати роботу, яка не входить до посадових обов’язків працівників. Якщо жінка зверталася з питаннями до керівників, ті ображали їй і навіть погрожували.

«Нам постійно добровільно-примусово казали щоби відкидати сніг. Ніхто нічого не доплачував. Нічого не доплачували. Повинна бути підмінна нянечка. Чого я, нянечка повинна працювати за нянечку? Я робила півтора місяця в минулому році. А якщо ти не хочеш, то вони ще обурювалися. Вони ще обурювалися: «Чого ти не хочеш йти робити?» Там 25 дітей і в мене 25 дітей. Казали і методисту, і медсестрі казали. Відповідають -  економія. Робити на дві групи і куди ті гроші йдуть? Тут мертвих душ багато оформлено. Тут нашої методистки невістка – троє має дітей. І вона не працювала ніколи. Але оформлена ким я не знаю – казали, вроді, що вона нянечкою оформлена. І вона отримує і пдарунки на дітей, і отримує все. Так само на рахунок тих сосисок. Як у групі 25 дітей і 7 сосисок – як ми мусили їх ділити?», - розповідає жінка.

З тих пір, як зчинився лемент довкола крадіжки продуктів, діти почали харчуватися повноцінно - констатують в піклувальній раді. Однак це далеко не всі порушення, які відбувалися у цьому дитсадку. Півроку тому батьків зацікавило, куди йдуть їхні внески, які щомісяця збирають вихователі та діловод. Мовляв, щойно заносили гроші в дитсадок, кругленькі суми щезали, немов потрапляли в чорну діру.

«Нас насторожили суми, які ми дали – як ви вважаєте – ремонт медкабінету 20 тисяч – зайдете подивитесь в медкабінет. Можна поремонтувати за 20000, можна за 10000. А є потреба, от, ясельна група – не поставлені вікна пластикові. Зараз ми купили 20 нових ліжок, повністю їх укомплектували. І ще в нас створено резервних фонд. 1000 гривень щомісяця на надзвичайні випадки. Плюс до всього вільних коштів 6578 грн. цього місяця», - розповідає член піклувальної ради ДНЗ  №31 Світлана Мартинюк.  

У піклувальній раді показують журнал обліку батьківських внесків. Запевняють, він набагато тонший, ніж той, який вела адміністрація дитсадочка. В тому, кажуть, сам чорт голову зломить. Коли піклувальній раді показали той документ, його опломбували і повернули завідуючій. А тепер, коли завідуючу через інцидент з харчами звільнили з посади, методист, яка тимчасово виконує ці  обов’язки, відмовляється його показувати. То вона ключа від кімнати, де зберігається папка з документами, не може знайти, то дуже заклопотана, то ще якась причина...

Ще один цікавий документ, який чомусь дуже утаємничений від піклувальної ради – штатний розпис працівників дитсадка. Подейкують, і його ховають недаремно. Між батьками шириться інформація, що окрім фіктивної нянечки, якою ніби працює невістки методиста, є як мінімум ще одна посада, яка вказана лише на папері. У дитсадку пошіптуються, буцімто колишня завідувачка влаштувала свого чоловіка... двірником. Тільки з мітлою чи лопатою його в дитсадку ніколи не бачили.

Про свої права щодо доступу до таких документів батьки запитали в начальника управління освіти Луцької міськради Олега Гребенюка. Головний освітянин це повністю визнав. І пообіцяв найближчим часом допомогти піклувальній раді витребувати штатний розпис ДНЗ №31 та звіти витрат, які вели працівники дитсадка.

Чи задовольнять освітяни законні вимоги батьків - читайте незабаром на сторінках інтернет-видання «Під Прицілом», яке обов’язково відстежуватиме ситуацію що склалась у ДНЗ №31.