5 липня – 186-й день року в григоріанському календарі (187-й у високосні). До кінця року залишається 179 днів. Щорічний ювілей давньогрецької богині Афродіти-Оленки. Православні: Уляна, Галактіон, Генадій, Григорій, Василь, Федір, Гаврило. Про це пише inlviv.

Читайте також: В Україну прийде сильне похолодання

У православній церкві 5 липня шанували пам’ять Євсевія, єпископа Самосатского, який жив у IV столітті і прославився як захисник прихильників православної віри, затвердженої в Нікеї на першому Вселенському соборі.

5 липня – 186-й день року в григоріанському календарі (187-й у високосні). До кінця року залишається 179 днів.

Іменини

Щорічний ювілей давньогрецької богині Афродіти-Оленки

Православні: Уляна, Галактіон, Генадій, Григорій, Василь, Федір, Гаврило

Релігійне свято

У православній церкві 5 липня шанували пам’ять Євсевія, єпископа Самосатского, який жив у IV столітті і прославився як захисник прихильників православної віри, затвердженої в Нікеї на першому Вселенському соборі.

Також він займався навчанням священиків, які перебували в порожніх церквах, міг висвячувати єпископів. Після смерті Юліана Відступника посаду імператора зайняв благочестивий Иовиан, і в цей період особливих гонінь на прихильників християнства не спостерігалося. Євсевій же звертається до архієпископа Мелетія з проханням організувати Помісний собор в Антіохії. Саме він підтвердив православне віровчення Вселенського собору. Що стосується смерті Євсевія, то він загинув від рук жінки. Мешканка міста Долихини скинула черепицю з даху прямо на єпископа, який помер від отриманої травми.

Традиції і повір’я

Наші предки вважали, що це день зцілення душі і тіла. Саме 5 липня вирушали в ліс для того, щоб зібрати цілющих трав і заготовити віники для лазні.

За традицією, в той же вечір і вирушали паритися в лазні, використовуючи свіжі віники – це, за прикметами, обіцяло міцне здоров’я на весь рік.

Цей день також називали днем зустрічей. Говорили, що якщо напередодні Улян не знайшов свою Уляну, то тепер вже вона сама пішла його шукати – і знайшла.

Ще 5 липня потрібно обов’язково почистити свої колодязі, так як найбільш сприятливим днем для цього протягом року був напередодні Івана Купали.

Наші предки вважали, що саме тоді вода в колодязі буде дуже прозорою і чистою.

Читайте також: Чому коронавірус не можна лікувати антибіотиками: відповідь експертів

Народні прикмети:

Дощ іде вдень – чекайте хорошого врожаю.

Спекотний день на Євсевія, 5 липня, – в грудні ударять морози.

Місяць яскраво мерехтить на вечірньому небі – прикмета того, що вдасться зібрати багатий урожай.

Якщо людина народилася 5 липня, то її покровитель – сосна, ялиця і ялина. Вважається, що в скрутну хвилину треба прийти в ліс і обійняти дерево-покровитель, попросивши у нього допомоги – скоро вдасться знайти душевний спокій.

Що не можна робити сьогодні

Не варто купляти нові речі.

Не давайте себе обманювати.

Вкрай не рекомендують злитися, скаржитися, бути в поганому настрої.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook.