З початком туристичного сезону у відкритих для українців країнах пом'якшують карантинні обмеження. Деякі послаблення стосуються також туристів, що обіцяє зробити відпочинок більш комфортним.

Читайте також: У популярній серед українських туристів країні знімуть карантинні обмеження

Нові правила в більшості країн спрямовані на відновлення туристичної інфраструктури, тому дозволяється робота ресторанів і проведення розважальних заходів.

В яких країнах українцям в червні стане відпочивати більш комфортно? РБК-Україна зібрало головну інформацію про правила на популярних курортах.

Кіпр: можна буде гуляти до ранку

З 1 червня на Кіпрі дозволяється обслуговувати відвідувачів кафе і ресторанів в приміщеннях. Раніше закладам громадського харчування можна було приймати гостей тільки на відкритих майданчиках.

Комендантську годину скоротили: з 29 травня на вулиці не можна перебувати тільки з 1 години ночі до 5 години ранку.

Кількість людей в приміщеннях, наприклад, казино, залах проведення конференцій і ярмарків, театрах, амфітеатрах та інших культурних просторах дозволяється до 50% від місткості.

З 10 червня заборону на вихід з дому повністю скасують. З цієї дати планують дозволити роботу нічних клубів.

Читайте також: Популярна країна буде доплачувати туристам за відпочинок: які умови

Українцям на Кіпр дозволено в'їжджати без необхідності проходити самоізоляцію. Для поїздки необхідно буде зробити два ПЛР-тести. Один в Україні за 72 години до вильоту, другий по прильоту в аеропорту Кіпру за 30-32 євро.

Хорватія: їсти і танцювати можна у приміщеннях

У Хорватії пом'якшили правила в'їзду для іноземців. Негативний ПЛР-тест тепер дійсний протягом 72 годин до перетину кордону замість 48 годин. Також можна пред'явити документ про вакцинацію.

З 28 травня в країні послабили карантинні обмеження, які стосуються також туристів. Наприклад, ресторани і кафе отримали дозвіл приймати гостей всередині приміщень – за кількістю місць до чотирьох осіб за столиком. Гостям доведеться показувати один з трьох документів про відсутність COVID: про вакцинацію, негативний ПЛР-тест або тест на антитіла.

Також знято заборону на продаж алкоголю вночі – з 23:00 до 6 ранку. При цьому бари можуть працювати тільки на відкритому повітрі.

На масових заходах дозволено перебувати до 100 осіб. Кількість людей в громадському транспорті не обмежена, але масковий режим залишається в силі. Дозволяється проведення ярмарків. Дозволені розважальні послуги в приміщеннях, робота танцювальних шкіл, ігрових кімнат і проведення майстер-класів.

Туреччина: субота для екскурсій і відкриті ресторани

З 1 червня в Туреччині оголосили чергове пом'якшення карантинних обмежень в рамках плану «поступової нормалізації». Основні послаблення, які стосуються також туристів – відкриття ресторанів і скорочення комендантської години на вихідних. Що зміниться в Туреччині в червні:

  • комендантська година розпочнеться на годину пізніше – о 22:00. Заборона виходити на прогулянки залишається тільки в неділю.

  • ресторани та кафе тепер можуть приймати відвідувачів у приміщенні з 7 ранку до 9 вечора, а доставка працюватиме до 24:00.

  • кафе обслуговуватимуть до двох гостей за столом у приміщенні та до трьох – на відкритих майданчиках;

  • торгові центри можуть працювати з 7:00 до 21:00, але закриті неділями;

  • тренажерні зали, спортивні майданчики, парки розваг працюватимуть щодня з 7:00 до 21:00, крім неділі.

Чорногорія: без ПЛР-тестів і масок

Одна з найбільш зручних для туристів балканських країн в червні – Чорногорія. Для поїздки українцям не потрібно здавати ПЛР-тести.

Карантинні обмеження в цій країні почали пом'якшувати ще в травні. Наприклад, з 22 травня скасували вимогу носити маски на вулиці, де є можливість забезпечити дистанцію 2 м.

Читайте також: На популярному курорті в Єгипті «відкрили» «АТБ» і «Сільпо» (фото)

У країні повністю скасували нічну комендантську годину і дозволили пересування між регіонами.

На відкритих майданчиках ресторанів дозволено виконання живої музики з 19:00 до 22:00. У громадських місцях можуть збиратися до 20 осіб.

У Чорногорії з 13 травня мандрівникам пропонують робити безкоштовні ПЛР-тести для повернення додому, а також лікувати від COVID на відпочинку коштом держави.

Албанія: скоротили комендантську годину

З 1 червня в цій курортній країні скасували вимогу носити маски на відкритому повітрі. Однак обов'язкове правило прикривати обличчя маскою залишається в силі: в закритих приміщеннях, громадському транспорті та в місцях, де неможливо підтримувати фізичну і соціальну дистанцію.

Комендантська година в червні діє з 23:00 до 6 ранку. З 1 липня її скоротять на годину – з 00:00 до 06:00. Щоб пересуватися по місту в цей період, потрібно отримати дозвіл на порталі е-Албанія.

Музика в ресторанах може грати до 22:00. Поки нічні клуби, дискотеки та паби залишаються закритими.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook