30 листопада 2016 року на сесії обласної ради було призначено нового керівника Волинського обласного дитячого територіального медичного об'єднання. Ним після палких дискусій у залі став підтриманий колективом закладу пан Ляшенко Сергій Васильович. Виступаючи перед обранцями громади, претендент на таку відповідальну і почесну посаду бив себе у груди й обіцяв усіляко турбуватися про здоров'я маленьких волинян та рятувати дитячі життя.

Читайте також: Керівнику Волинської обласної дитячої лікарні "шиють" кримінал за заміну вікон у санаторії (відео)

Під час активного обговорення його кандидатури і кількох незручних запитань щодо бізнесу, який він зараз провадить (продаж і ремонт медичного обладнання), майбутній керівник відповідав, що жодного конфлікту інтересів не буде, а він готовий присвятити себе суто медицині.

Колектив і депутати йому повірили, а що з того усього вийшло, ми розповімо

До призначення на посаду генерального директора Волинського обласного дитячого територіального медичного об'єднання Сергій Ляшенко був директором ТОВ "Єврорентген", що зареєстроване за адресою: м. Луцьк, вул. Рівненська, 76, бенефіціарним власником і провадив фінансово-господарську діяльність. Основними ж обов’язками новоспеченого керівника ВОДТМО є організація роботи медичного закладу, лікувальний процес, використання бюджетних коштів, передбачених на закупівлю медичних засобів та обладнання.

Утім, прийшовши на хлібне місце, Сергій Васильович не тільки збрехав громаді Волині, що залишить підприємництво і присвятить себе порятунку дитячих життів, а й навпаки – зрозумів, які нові горизонти перед ним відкрилися, і "запрацював на повну".

Щоб не привертати уваги правоохоронних органів і з метою уникнення конфлікту інтересів, директор ВОДТМО формально продає підприємство ТОВ "Єврорентген" своєму бухгалтеру – пані Супрун Інні Вікторівні. Але бажання наживи Сергія Ляшенка й прагнення до власного збагачення штовхають його і далі контролювати усі закупівлі, домовлятися з контрагентами та навіть керівниками інших медичних установ міста й області – тільки тепер не з позиції бізнесмена, який працює на відкатах, а керівника серйозної медичної установи, що опікується сотнями тисяч дитячих життів.

Сергій Ляшенко організовує всю без винятку діяльність ТОВ "Єврорентген", особисто контролює роботу найманих працівників, дає вказівки Інні Супрун щодо використання фінансових ресурсів підприємства, регулює та розподіляє прибуток. А вона далі виконує функцію бухгалтера. Та, як нам вдалося з'ясувати, частину прибутку від господарської діяльності переказує на карткові рахунки пана Ляшенка.

Читайте також: Директори "радянського зразка" не можуть очолювати комунальні підприємства, - В’ячеслав Рубльов

Справи після призначення на посаду генерального директора ВОДТМО у Сергія Ляшенка стрімко йдуть вгору, а ТОВ "Єврорентген", втративши керівника, нарощує оберти й постачає рентген-апаратуру та надає послуги з її ремонту і обслуговування медичним закладам і Волинської області, й інших регіонів країни.

Як пригадують співробітники одного медичного закладу (назву не вказуємо в інтересах слідства), працівники ТОВ "Єврорентген", які нібито здійснювали ремонти (Юрченко, Галєта та Лук'яненко), просто піднімали й опускали кришку рентген-апарата. За одне таке піднімання-опускання перераховували близько 50 тисяч гривень. І жодних тобі тендерів чи перевірок – бізнес, про який можна тільки мріяти. Інша річ, що він стосується людських доль та життів. Та нашому "герою" на це завжди було начхати.

Щоб не "палитися" й мінімізувати податки, Сергій Ляшенко вдається до послуг кількох афілійованих з "Єврорентгеном" ФОПів – Головія, Мамая, Коваля та інших. Жадоба наживи штовхає гнилу натуру нашого горе-бізнесмена "всунути руки" і заробити на очолюваному ним закладі. У 2018 році Сергій Ляшенко, будучи генеральним директором Волинського обласного дитячого територіального медичного об'єднання і маючи на меті незаконно збагатитися, проводить одразу кілька сумнівних господарських операцій, а саме: укладає договори № Р-06І8-І7 від 15.06.2018 року на послуги з поточного ремонту та обслуговування апарата УЗД TITAN Р08830-01 2008 р. в. на суму 14400 грн; № Р-0618-16 від 22.06.2018 року на послуги з поточного ремонту апарата УЗД TITAN Р08830-01 2008 р. в. – ремонт давача, перевстановлення системи, відновлення Bios, Security Codes, Enscriptor Codes, FlashMemory на суму 14000 грн, між Волинським обласним дитячим територіальним медичним об'єднанням та фізичною особою-підприємцем Головієм Романом Васильовичем, що зареєстрований у м. Ківерці.

Читайте також: Волинські діти отримають необхідні ліки завдяки благодійникам, незважаючи на "заморожений" Савченком бюджет

3 грудня 2018 року між Волинським обласним дитячим територіальним медичним об'єднанням та Мамай Світланою Миколаївною було укладено договір про надання послуг з ремонту і технічного обстеження медичного та хірургічного обладнання (поточний ремонт давача до УЗД-апарата) і постачання матеріалів на суму 150 000 грн.

Як нам вдалося довідатися, роботи з обслуговування медичного обладнання підприємець Роман Головій не проводив, а відбулося усе тільки на папері. Щоб приховати цю аферу, Сергій Ляшенко з директором (насправді бухгалтером) ТОВ "Єврорентген" Інною Супрун виготовили низку підробних документів (акти приймання-передачі, надання послуг, договори, специфікації), які свідчать про те, що ФОП Головій Р. В. та ФОП Мамай С. М. в 2018 році провели обслуговування медичного обладнання, і спокійно підклали їх до угод. Що ж, гроші з повітря в кишені, а наш герой на свободі і вже підготував нову схему.

Про благодійні фонди, квартири, аптеки, земельні ділянки Сергія Ляшенка і його друзів читайте у наступному випуску розслідування.

Далі буде…

Віталій Іщук

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook