Вчора, 6 серпня, церква вшановувала святих братів страстотерпців Бориса і Гліба (в хрещенні Романа і Давида) – одних з перших русько-українських святих, канонізованих Київською Церквою, молодших синів святого Володимира Великого – хрестителя Русі-України. І не дивно, що саме у цей день у селі Шклинь Горохівського району святкували престольний празник, адже храм, який нещодавно покинув лави УПЦ МП та перейшов до новоствореної ПЦУ, носить назву святих Бориса і Гліба.

Читайте також: Конкурс краси, танці та шалені розваги: на Волині гучно відгуляли День села (фоторепортаж)

Ще із поза ранку біля храму зібралося дуже багато людей, адже перед початком святого богослужіння отець Михайло освятив водичку, яку могли набрати усі, хто прийшов у цей день до церкви. Сам процес освячення відбувався на вулиці під яскравим сонячним промінням, яке зігрівало душі усіх прихожан.

Після освячення води, прихожани зустрічали запрошених блаженніших священнослужителів ПЦУ, які розділили свято разом із мешканцями Шклиня, серед яких також був Протоієрей Андрій Сидор А головним, хто стояв на чолі всієї Божественної Літургії, став Митрополит Луцький та Волинський Михаїл (Зінкевич), якого зустріли хлібом та сіллю.


У цей день до храму завітали усі – від малого – до старого, адже зовсім не часто тут відбуваються такі богослужіння, на які з’їжджаються і інші священнослужителі, тим паче сам Митрополит Михаїл.

Сам храм був святково прибраний живими квітами, які підсилювали ауру свята та додавали в нього свою магію.

Також, під час святкового богослужіння Владика Михаїл разом із настоятелем храму святих Бориса та Гліба отцем Михайлом нагородили найактивніших прихожан Благословенними грамотами за церковні заслуги перед Україною. А саме: хор храму святих Гліба та Бориса, Рудусь Євгенію, Гаць Галину, Рота Михайла, Бучман Ярою, Кондратюка Володимира та Бондарець Емілію. Ці жінки та чоловіки, які все життя віддавали себе церкві, отримували ці подяки зі сльозами на очах та дякували Митрополиту за такий несподіваний подарунок.

Читайте також: У селі на Волині невідомі обікрали церкву (фото)

"Найперше – вітаю Вас усіх із престольним святом – днем пам’яті мучеників Бориса та Гліба. Ми вшановуємо не лише двох сповідників православної віри, ми вшановуємо нашу історію.

Коли у людини нема своїх цінностей, її легше підсунути інший ідеал, для того, аби використати, обманути та в кінці зневажити. А сьогодні ми міняємось і доказуємо, що генетика у наших жилах є непорушною, і скільки б нас не спокушали, ми все одно дотримуємося української традиції, ми залишаємося православними українцями. Сьогодні ми змінилися і цьому треба радіти. І саме смерть Ваших небесних покровителів Бориса та Гліба, які перемогли неправду правдою є доказом того, що ми з Вами на правильній дорозі.

Я сьогодні радію за Вас і хочу Вам подякувати за те, що Ви свою генетику не затоптали, а зробили усе по правді, аби бути господарями на своїй землі. І я хочу щоб тепер Ви усвідомили свою важливість та відповідальність перед державою. Сьогодні Ви скинули із себе ту облуду, яка роками Вам насаджувалася. Ви вільні, вільні від російського рабства та поганих думок. Нехай милосердний Господь благословить Вас здоров’ям, достатком, довголіттям і будьте справжніми щасливими господарями на своїй землі. І нехай Господь укріпляє нас твердістю сповіданням віри такою як мали Борис і Гліб, що б нам не загрожувало", – зазначив Митрополит Луцький та Волинський Михаїл.

Опісля святкового богослужіння, усіх нагород, слів вдячності та привітань відбувся Хресний хід та освячення храму. А після того усі прихожани на чолі із священнослужителями вирушили до пам’ятного хреста борцям за волю України, де Митрополит Михаїл прочитав панахиду за усіма загиблими.

З молитвами за Україну, за народ та усіх прихожан і пройшов святковий день, який залишиться у пам’яті усіх, хто не полінувався прийти до церкви та розділив це свято у колі своїх односельчан. Прихожани храму святих Бориса та Гліба вірять у те, що цей день і таке богослужіння подарують їм нові сили, адже, як вважають люди, їхні небесні покровителі сьогодні додали їм нове здоров’я.

Приклад святих Бориса та Гліба є свідченням того, що в житті важлива та любов, яка не терпить прийняття марноти земного світу та безглуздого жадання влади. Скромність, лагідність та покора перед любов’ю – ось те, що характеризує великий шлях страстотерпців Бориса та Гліба на цій землі.

Вікторія Прийма

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook