У складі Синоду Православної церкви України не буде представника Волині. Епіфаній не включив до вищого органу управління новоствореної церкви митрополита Луцького та Волинського Михаїла. До Синоду як головуючий − увійшов митрополит Київський і всієї України – Епіфаній та дванадцять єпархіальних архієреїв.

Читайте також: Ще одна волинська парафія повністю перейшла до ПЦУ

Про це йдеться у сюжеті ТРК Аверс.

5 лютого Предстоятель православної церкви України Епіфаній визначив і затвердив склад вищого органу управління новоствореної церкви. Постійними членами Священного Синоду стали – почесний патріарх Філарет, митрополит Макарій та митрополит Симеон. У решти 9–ти членів Синоду термін повноваженнь – один рік.

За статутом Керує Синодом предстоятель Православної церкви України – Епіфаній.
Митрополита Луцького та Волинського Михаїла – до складу Синоду Епіфаній не включив. Попри те, що Михаїл має великий авторитет у церковних колах та був одним з головних кандидатів на посаду предстоятеля Православної церкви України. ЗМІ називали Михаїла головним конкурентом Епіфанія.

15 грудня коли обирали предстоятеля Православної церкви України митрополит Луцький та Волинський Михаїл разом з Епіфанієм і Симеоном пройшов до другого туру. Однак зняв свою кандидатуру. Як згодом від розповідав – зробив він це тому, що його шантажували.

Михаїл розповідав, що Об'єднавчий собор почався з великою затримкою. Йому мала передувати процедура саморозпуску УПЦ КП. Однак Філарет заявив, що УПЦ КП не може розпуститися, оскільки кандидатура Епіфанія, може програти Михаїлу.

"Ситуація зайшла у "глухий" кут, я не знімав своєї кандидатури, тому що кожен міг бути обраний, ніщо не заважало бути мені Предстоятелем. І тоді постала дилема: або я стою на своєму, діючи в рамках закону і світського, і духовного, і йду до кінця, натомість друга частина може покинути Собор, та, яка підтримувала Філарета. Наслідки для мене були зрозумілі – розділення, декілька православних церков, розділення суспільства, звинувачення Всесвітнього патріарха, російське торжество… Стояло питання: або я і моє его, або Україна. Тому я прийняв рішення, що Україна – понад усе", – розповів Митрополит.

Філарет у інтерв'ю радіо Свобода заперечив слова Михаїла зазначивши, що Митрополита не шантажували, а "вмовляли" зняти кандидатуру для того, щоб зберегти єдність. Бо якби цієї єдності не було б, то не було би і Собору. Після Собору митрополит Луцький та Волинський Михаїл їздив до Стамбулу на Отримання Томосу та був на інтронізації Епіфанія.

До слова, склад Синоду, який затвердив Епіфаній вже провів своє перше засідання. Під час засідання було затверджено титули архієреїв Помісної церкви, встановлено порядок найменування єпархій у разі, якщо ці найменування дублюються − у такому випадку єпархія іменується відповідно до подвійного титулу архієрея.

Митрополит Вінницький і Барський Симеон був затверджений Головним секретарем Священного Синоду. Крім того, Синод розглянув і ухвалив типовий статут Управління єпархії для єпархій Помісної Церкви.

Читайте також: "Немає благословення": монастир на Афоні не пустив делегацію ПЦУ

Склад синоду ПЦУ
Головуючий:
– Митрополит Київський як Головуючий.
Постійні члени Синоду:
– Патріарх Філарета;
– Митрополита Макарія;
– Митрополита Симеона;
Члени Синоду:
– митрополит Львівський і Сокальський Димитрій;
– митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан;
– архієпископ Донецький і Маріупольський Сергій;
– архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір;
– архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон;
– архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій;
– архієпископ Чернівецький і Хотинський Герман;
– архієпископ Вишгородський Агапіт;
– єпископ Дніпровський і Криворізький Симеон.

Більш детальніше у відео сюжеті: 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook