Підготовка до виборів Президента, які відбудуться у неділю 31 березня, у розпалі. На виборчих дільницях українцям треба буде зробити важливий вибір – хто очолить державу на найближчі 5 років. Чи готові дільниці до виборів?

Читайте також: Фальсифікація виборів на Волині: люди не можуть знайти себе у списках виборців

У Луцькому ліцеї №27 працюватиме найновіша в обласному центрі виборча дільниця. Як розповіли працівники навчального закладу – все продумано і тут проголосувати легко зможуть в тому числі люди з інвалідністю.

"Саме приміщення для голосування буде розташовано ось тут, в приміщенні їдальні – доступ до цього приміщення є абсолютно вільний для людей з особливими потребами, тому що в нас є спеціальний вхід і, як, ви бачите, доїзд. Також поруч розташований і спеціальний санвузол для людей з інвалідністю", – каже Вероніка Захарчук, заступник директора з навчально-виховної роботи Луцького ліцею №27.

Читайте також: Як у Луцьку готуються до виборів президента-2019

Тоді як кабінки для голосування в ліцеї будуть розташовані в їдальні на першому поверсі, виборча дільниця працюватиме і в кабінеті №35 – щоб уточнити будь-яку інформацію щодо списку виборців, люди з інвалідністю з допомогою працівників навчального закладу зможуть скористатись механічним міні-ліфтом, підйомником. Пандус при вході є не лише в ліцеї №27, а і в НВК №9, де також відбуватиметься голосування. Однак такі зручності – не на всіх виборчих дільницях, зізнається голова окружної виборчої комісії територіального виборчого округу №22 Сергій Маляренко. Проте працівники комісії робитимуть все можливе, аби голосувати було зручно всім – зокрема, аби на кожній дільниці була кабінка трохи ширших розмірів, де зможе вміститися людина на візку. Всього в Луцьку буде діяти 84 виборчі дільниці. Сергій Маляренко каже – підготовка до виборів іде повним ходом, бюлетені мають завезти вже цієї п’ятниці.

"Бюлетні завозяться згідно календарного графіка, згідно графіка роботи ЦВК, на сьогоднішній день формується майно, яке передає місцева влада на дільничні пункти – тобто все йде повним ходом, затримок немає. Позитив в тому, що люди мають високу активність – провести вибори такі, які вони мають бути – люди мають проголосувати і це все має бути чесно і прозоро", – зазначає Сергій Маляренко, голова окружної виборчої комісії територіального виборчого округу. 

Канцелярія для виборчих дільниць – привезена, а інформаційні плакати про кожного з кандидатів в президенти, за словами Сергія Маляренка, вже розвезені по дільницях – для ознайомлення виборців із претендентами на пост глави держави та їх програмами. Люди можуть прийти і ознайомитись з цією інформацією, на дільницях працюють чергові члени ДВК. Надзвичайно активні перед виборами президента не лише працівники виборчих комісій та дільниць, а і самі виборці – зокрема в Луцькій міській раді – черга у відділ ведення державного реєстру виборців: хтось змінює місце голосування, хтось перевіряє свої дані в списках. Журналісти  зустріли тут не лише виборців, а і голову однієї з виборчих дільниць – жінка пише заяву про зміну місця голосування – саме там, де працюватиме під час виборів. Каже – на дільниці – все спокійно та йде за планом.

Підготовка кипить, реєструються і спостерігачі – очікується по 160 від кожного кандидата. Лишається сподіватись, що виборчий процес пройде чесно і без махінацій. 

Детальніше у сюжеті ТРК "Аверс":


Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook