Члени постійної комісії з питань екології, раціонального використання природних ресурсів ініціювали виїзне засідання, аби ознайомитись із видобутком бурштину, яке нині здійснює КП "Волиньприродресурс" на Маневиччині. Про це інформує Волинська обласна рада.

Читайте також: На Волині з аукціону продали бурштину на понад 4 мільйони гривень (фоторепортаж)

Цікавість до цієї теми виявила чимала кількість депутатів обласної ради, які не є членами профільної комісії, керівництво обласної ради, народний депутат України Вячеслав Рубльов, екологи та лісівники.

Нагадаємо, Волинська обласна рада сьомого скликання за ініціативою її прийняла рішення №3/18 від 10.03.2016 року "Про створення комунального підприємства "Волиньприродресурс" Волинської обласної ради". Ідея його появи належала тодішньому голові облради, а нині народному депутатові України Ігорю Палиці. Головна мета – розробка корисних копалин області з метою створення робочих місць та наповнення бюджету. Підприємство отримало усі необхідні спецдозволи на видобуток бурштину, торфу та мідних руд однак, упродовж чотирьох років так і не запрацювало через штучні перепони.

"На жаль, згаяні 4 роки – це роки можливостей, в тому числі і матеріальних. Але, на щастя, три місяці тому підприємство запрацювало. А оскільки до його діяльності була прикута особлива увага, ми вирішили провести виїзне засідання, щоб депутати на власні очі побачили, як воно працює. Коли ми створювали це підприємство однією із основних вимог на яку ми звертали основну увагу –  було збереження довкілля та проведення рекультивації", – нагадав голова екологічної комісії облради Юрій Ройко.

"Найперша складова сьогоднішнього виїзного засідання профільної комісії – це екологічна складова, адже вона важливіша за будь-які прибутки, які легально отримує  КП "Волиньприродресурс", – додає секретар екологічної комісії, депутат Олександр Пирожик.

Читайте також: На Волині відбувся перший в Україні аукціон бурштину

Екскурсію ділянкою лісу, що поблизу села Лісове колишнього Маневицького району, де нині ведеться видобуток бурштину, депутатам провів  т.в.о. директора КП "Волиньприродресурс" Анатолій Капустюк. Він наголосив, що  підприємство на разі відпрацьовує ті ділянки лісу, де раніше орудували нелегальні копачі. Це територія, площею 5,85 га.  На цій ділянці лісу площею 1,7 га за два місяці цього року видобуто 1 тонну 713 кг бурштину. По тому, було проведено комплекс робіт із гірничо-технічної та біологічної рекультивації.

"Гірничо-технічна рекультивація передбачала сортування шарів грунту в залежності від їх значення, тобто окремо повернули родючий шар та окремо інші шари. Потім ми утрамбували територію, адже тут зараз немає перепадів по висотах, а тоді  заборонували землю. Все коріння ми закопали у траншеї, які сягають 10 -12 метрів в глибину, тобто в результаті ми залишили чисту і рівну територію на якій було легко робити біологічну рекультивацію", – наголосив він.

Анатоій Капустюк розповів, що біологічну рекультивацію, було зроблено механізованим методом у співпраці із лісівниками.

 "Посадкою лісових культур безпосередньо займалося ДП "Маневицьке лісове господарство", а ми оплатили їм проведення цих робіт, а також додатково наперед нами було оплачено рік догляду за цими деревами. Це все для того, щоб усі культури прийнялися та були стійкими надалі", – зауважив він.

З його слів, цю територію планують повністю відпрацювати у березні 2021 року. Загалом в області більше 16 га порушених нелегальними старателями лісових земель. Усі вони в перспективі теж будуть відпрацьовуватись "Волиньприродресурсом".

Анатолій Капустюк розповів, що перестороги щодо роботи підприємства були не лише в обранців громади, а й у місцевих мешканців, але і їх вдалось розвіяти.

"Саме найбільше чого боялися люди із наближених сіл,  це те, що коли ми почнемо копати, то у їхніх колодязях пропаде вода. Тому ми умисно зробили на цій ділянці криницю з якої ми самі п'ємо воду, готуємо їсти та використовуємо для власних потреб. Рівень води тут досить високий і вона тут дуже смачна ", – зауважив він.

Голова обласної ради Григорій Недопад, які і більшість депутатів, на підприємстві побував вперше. 

"Коли ми бачили відеоролики у ЗМІ, фотознімки, то ми не уявляли на скільки цей процес є зорганізованим. Ну і в майбутньому, коли буде тепла погода повторно зробимо виїзний день депутата на базі цього підприємства, щоб ті депутати, які не були присутні сьогодні, мали змогу побачити, як відбувається цей процес і як відновлюються зелені насадження", – сказав він.

Читайте також: У Волиньраді проходить унікальна виставка бурштину (фото, відео)

Окрім безпосереднього видобутку сонячного каміння, цього дня депутати побачили, що з ним відбувається далі. Учасникам заходу запропонували відвідати ознайомитись із роботою заводу зі збагачення та переробки бурштину, що розташовується у Маневичах. Тут каміння миють, зважують та зберігають. 

Анатолій Капустюк також розповів, що наразі у роботу комунального підприємства вносять корективи й карантинні обмеження, адже проданий з аукціону бурштин здебільшого залишається на складах.

"По заявках на двох наших аукціонах було продано каміння на загальну суму 25 майже млн гривень. Нажаль наразі компанії нам перерахували лише близько 6 млн гривень. Згодом вони обіцяють забрати весь об'єм,  просто є труднощі із у зв'язку із карантином. Для прикладу, естонська компанія, яка на суму  700 тис доларів США у нас придбала найбільший об'єм бурштину вагою 500 кг, наразі нам перерахувала лише 100 тисяч доларів США і ми їм відправили лише невелику партію каміння вагою 93 кілограмів", – зауважив він.

"Попри невеликі труднощі, підприємство працює. Аукціони з продажу бурштину набирають все більшої популярності не лише серед учасників з України , а й з інших країн світу. Це і країни Балтії і Туреччина, і Арабські Емірати, і Польща. Хочеться побажати лише , щоб  наше комунальне підприємство нарощувало надалі свої потужності для того, щоб наповнювати наші місцеві бюджети ", – резюмував Григорій Недопад.

Як розповів Анатолій Капустюк наразі бюджети усіх рівнів наповнюються справно, адже зароблені підприємством кошти повертаються у вигляді податків.

"Усі кошти з першої зарплати наших працівників за жовтень у вигляді ЄСВ надійшли в бюджет Прилісненської ОТГ, адже  наша підрядна організація – ТОВ "Надровидобування" зареєстрована саме там. Після цього була нарада в Маневицькій РДА за участі податківців і нас попросили, щоб було чесне балансування надходження коштів аби ми їх відправляли не лише в одну ОТГ,  а й за місцем реєстрації працівників. Тому із другої заробітної плати податки були сплачені у місцеві бюджети сіл Лісове та  Вовчицьк. У листопаді ЄСВ склав 221 тисячу, а ПДФО 175 тисяч гривень. До обласного бюджету ми сплачуємо податок на прибуток. Так, у позаминулому місяці до обласної казни надійшло  200 тисяч гривень, в цьому місяці сума буде дещо більшою. Річний звіт про результати надходження коштів ми підготуємо у січні наступного року, думаю, що у нас в підсумку буде декілька мільйонів гривень",  – резюмував він.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook