У селі Боровне, Камінь-Каширського району місцеві мешканці збунтувалися проти вирубки лісу. Чому лісівники рубають ліс у період тиші, та куди везуть деревину?

Читайте також: Свавілля і корупція земельного кадастру на Камінь-Каширщині: Волиньрада вимагає перевірки чиновників структури

З першого квітня до 15 червня у лісах та на об’єктах благоустрою заборонено будь-які заходи, що є джерелом підвищеного шуму та неспокою. Йдеться про санітарну вирубку полювання, вибухові роботи, феєрверки, проведення ралі та інших змагань на транспортних засобах. Тим не менше, дорогою у село Боровне, що на Камінь-Каширщині рухаються декілька вантажівок, повних деревини. Про період тиші, і як його дотримуються місцеві лісівники – вирішили запитати десятки мешканців села, просять працівників лісгоспу піти на поступки.

Селяни, влаштували акцію протесту, аби їхній ліс не вирубували, перегородили дорогу трактору, і вирубка таки на певний час зупинилася. Люди стверджують – галявина, яку нині зрубують – частина, так званого "старого лісу", який саджали ще понад півстоліття тому. То чому його рубають попри "період тиші", який буде діяти ще до середини червня?

Читайте також: Війна за ліс на Волині: мешканці села збунтувались проти лісівників

Та люди категорично проти рубки головного користування, мовляв, окрім дерев старих – є чимало самосівів, так званого молодняку. Натомість, лісівники стверджують – ділянку обирали правомірно, зі всіма дозволами, а рубати дерева вибірково, так як хочуть люди, бригада не може.

Інженер з охорони та захисту лісу Сергій Віруцький додає – восени, цю галявину засадять "молодим" лісом, та людям така ідея не до вподоби, мовляв – а раптом не приживеться?

До спільного вирішення проблеми дійти важко, бо ж люди просять піти на поступки і лишити цей ліс у спокої, а вирубувати сухий, той, що подалі.

Врешті решт, лісівники запевнили, що відразу після періоду тиші, розпочнуть вирубувати сухий ліс, а зупинити свою роботу на цій ділянці вони не можуть. То чому ж склалася така ситуація? Погодьмося, що проблема незаконної рубки лісу в Україні існує, до того ж дуже явно, журналісти не раз акцентували увагу, зокрема і на вирубці волинських лісів. Тож вочевидь, люди не вірять у законність дій працівників лісгоспу навіть попри наявність усіх документів, і будь-яких переконань.

Детальніше у сюжеті ТРК "Аверс":

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook