Недовиробіток електроенергії на АЕС і відсутність складських запасів вугілля на ТЕС в необхідних обсягах призвели до різкого подорожчання електроенергії в лютому.

Читайте також: Міста в Україні масово відмовляються від центрального опалення: чим загрожує розвал теплосистеми (відео)

Відповідні дані опублікувало держпідприємство "Оператор ринку", пише ТСН.

Так, середньозважена ціна на електроенергію на ринку "на добу вперед" в об'єднаній енергосистемі України за 20 днів лютого зросла на 21,22% порівняно з тим же періодом січня, до 1 659,96 грн/МВт-год. (без НДС). На внутрішньодобовому ринку середньозважена ціна підвищилася на 29,09%, до 1 810,49 грн/МВт-год.

Різке зростання ціни на внутрішньодобовому ринку призвело до скорочення покупки промпідприємствами і трейдерами на 12,63% порівняно з періодом 1-20 січня, до 314 403,4 МВт-год.

Читайте також: Українцям роздадуть по 564 грн замість дешевої електроенергії

Нагадаємо, складські запаси вугілля на українських ТЕС на 43% нижчі від критичного мінімуму, за даними Міненерго. Частина енергоблоків ТЕС змушені використовувати дорожчий вид палива природний газ через відсутність вугілля. З цієї ж причини 5 енергоблоків ТЕС перебувають у простої, що призводить до зниження вироблення електроенергії загалом в енергосистемі.

Раніше глава комітету Верховної Ради з енергетики і ЖКГ Андрій Герус заявив, що атомна енергетика є головним стабілізатором для об'єднаної енергосистеми країни в період зимових холодів.

За його оцінками, для стабільної роботи української енергосистеми в осінньо-зимовий період має працювати 12 атомних блоків. Зараз у роботі перебувають 11 енергоблоків АЕС.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook