Європейські міністри сьогодні, 26 червня, збираються запровадити санкції проти Польщі, причиною стала скандальна судова реформа. Брюссель і Варшава вже другий рік не можуть дійти згоди щодо цього питання.

Читайте також: Волинян, підозрюваних у серії пограбувань, затримали у Польщі

Сьогодні, 26 червня, європейські міністри вирішать: запроваджувати санкції проти Польщі, чи ні. А приводом до такого кроку стала судова реформа у країні. Офіційний Брюссель вимагає зупинити її. Адже як зазначається, реформа позбавить польські суди незалежності, інформує 24 канал.

Європейські політики вважають, що ця реформа суперечить політиці ЄС.

Якщо реформу таки ухвалять, то це спричинить серйозні руйнування польської судової системи, – зазначив перший заступник голови Єврокомісії Франс Тіммерманс.

А от у польському уряді вважають інакше. Мовляв, реформи законні. А Європейський Союз взагалі не повинен втручатися у внутрішні справи Польщі. У Варшаві зауваження щодо реформи судової системи проігнорували.

"Польща потребує цієї реформи. Вона дасть змогу забезпечити чесну та дієздатну судову систему. Мене обрали президентом для того, щоб проводити мудрі і якісні реформи, і одна із них – це судова",– запевнив президент Польщі Анджей Дуда.

Читайте також: У Польщі постраждалі волиняни зможуть отримувати допомогу

Ще 2017 року з критикою на адресу реформування судів виступила польська опозиція. Там реформу назвали “чорною сторінкою в історії” та руйнуванням демократії в країні. Незадоволені й звичайні поляки. Тоді на протест вийшли тисячі людей.

Експерти запевняють: якщо польський уряд і надалі буде ігнорувати зауваження з боку ЄС, то санкції таки введуть. Одна із можливих заборон – Польща втратить право голосу у Раді Європи. Для того, щоб підтримати санкції необхідно 22 голоси із 27 можливих. Тож очікується, що “за” обмеження проти Польщі таки проголосують.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter