У четвер, 20 червня, Філарет після свого помісного собору оголосив про відновлення Київського патріархату, – передає видання "Страна".

Читайте також: "Собор Філарета": як відбувається підготовка до дійства (фото)

Зокрема, в постанові на двох аркушах А4 вказані основні 10 пунктів, на підставі яких церква Київського патріархату скасовує Помісний собор 15 грудня, на якому була створена ПЦУ.

Зокрема, вже в першому пункті зазначається, що сьогоднішній Помісний собор скасував постанову архієрейського або так званого "Помісного собору", називаючи його "зборами підписів архієреїв, одного священика і двох мирян" на вимогу Константинополя з метою умовної ліквідації УПЦ КП. Без цієї процедури ніяк не могло відбутися видача Томосу Україні, йдеться в документі.

Читайте також: "Епіфаній – не священик": Філарет "вибухнув" новою скандальною заявою про ПЦУ

У другому і третьому пункті повідомляється про відновлення Київського патріархату, в тому числі і як державного органу. Його глава – сам Філарет.

Окремо варто відзначити і сьомий пункт, в якому вказується, що виданий Україні Томос не відповідає статусу автокефальних церков і ставить Україну в залежність від Вселенського патріархату.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook