Сьогодні, 2 жовтня відбувається пленарне засідання Верховної Ради ІХ скликання, на якому депутати повинні погодити важливі для України питання та нарешті донести до суспільства, що таке "формула Штайнмаєра", чи є у ній російський слід, та що вона означає для України.

Читайте також: Зеленський заявив про домовленість розведення військ та "формулу Штайнмаєра" (відео)

На початку засідання слово взяв Тарас Батенко, який виступив від депутатської групи "За майбутнє": 

"Ми розуміємо, що коли ми говоримо про зраду в цьому залі, чи поза ним, це відбувається з двох причин:

1 – це з причини піару, бо комусь це вигідно з політичної суб'єктності;

2 – це з причин незнання ситуації, відсутності інформації. Нас хвилюють події, які відбулися вчора і відбулися вони саме через відсутність інформації.

Громадські активісти, громадські організації та інші, через незнання ситуації починають піднімати хвилі протестів. Тому я вважаю, що ми як Парламент, як вищий законодавчий орган повинні, як мінімум, випереджувати ці події. 

Я підтримаю колег і ми настоюємо на тому, щоби в частині угод тристоронньої групи в Мінську і тих розмов, які велися стосовно "формули Штайнмаєра" міністр закордонних справ пан Пристайко був присутній у Парламенті та відповів на усі питання, які цікавлять суспільство і які можуть донести парламентські фракції та депутатські групи.

Українська сторона у Мінську не підписувала ніякої "формули Штайнмаєра", а вона лише приймає текст "формули". Це різні трактування цього поняття. Ми розуміємо, що такий крок необхідний Президенту для подальшого просування по Нормандському процесу. А для того, щоб продовжувати цей формат потрібно запрошувати на нього Росію та всіх інших учасників і розробляти карту дій – "step by step", як ми будемо далі рухатись по реінтнграції окупованих територій Донбасу. 

Далі ми повинні напрацьовувати новий закон - закон про особливий статус Донбасу, який, як Ви знаєте, закінчується 31 грудня цього року. 

Читайте також: Коли розпочнеться розведення сил у Золотому і Петровському

Ми хочемо сказати про те, що капкани, в які потрапила Україна, були підсунуті українському суспільству раніше і вони сидять у Мінську-1 та Мінську-2. І нікуди ми не можемо від них піти. Тому що як тільки Україна починає виходити із цього формату, чого він нас можливо чекає частина європейської спільноти – Німеччина та Франція – це може відразу відобразитися на санкційному режимі стосовно Російської Федерації, а ми цього не можемо допустити. 

Ми розуміємо "формулу Штайнмаєра" не як в читанні Німеччини чи Росії, ми повинні читати її, виходячи зі своїх національних інтересів. А це перш за все з інтересів безпеки та територіальної цілісності. І ми вважаємо, що "формула Штайнмаєра", а буде вона чи не буде підписана покаже Нормандський формат, має насамперед складатися із "безпекової частини" – це розмежування військ, відведення військ, обмін полоненими, демілітаризація окупованих частин і це контроль за кордоном. А якщо не буде контролю за кордоном, то ніякі вибори на окупованій території неможливі. Тому ми усі повинні бути учасниками цього процесу, адже ми відповідаємо перед громадянами України.

Потрібно запросити главу МЗС, щоб він пояснив нам, що вчора сталося в Мінську. Треба створити робочу групу, аби не отримати друге Придністров'я у нас", – зазначив Батенко.

Нагадаємо, що вчора, 1 жовтня президент України Володимир Зеленський несподівано виступив на брифінгу та розповів журналістам та суспільству, що таке "формула Штайнмаєра". Також, вчора ж таки, у білоруському Мінську відбулось засідання Тристоронньої контактної групи (ТКГ) зі врегулювання ситуації на Донбасі.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook