Генпрокурорка Ірина Венедіктова зареєструвала кримінальне провадження відносно Петра Порошенка через "плівки Байдена". 

Читайте також: Порошенко заявив, що "Самопоміч" отримувала фінансові гранти зі США

Справа проти Порошенка порушена одразу за двома статтями – про державну зраду і зловживання владою. Про це адвокат Новіков повідомив під час пресконференції, пише 24 канал

Адвокат підозрює, що у відкритті провадження проти Порошенка може бути зацікавлений Офіс генпрокурора.

"За інформацією, яка у нас є і яку ми намагатимемося підтвердити, кримінальна справа щодо так званих плівок Байдена була порушена сьогодні вночі. Що свідчить про зацікавленість у цьому питанні керівництва Офісу генпрокурора", – сказав Новіков.

Читайте також: Нардеп Деркач оприлюднив запис скандальної розмови, у якій Байден та Керрі наказали Порошенку звільнити Шокіна

Він зазначив, що Зеленський "публічно визначив свою позицію як людини, яка координує і зацікавлена" у провадженнях відносно свого попередника на посаді. Адвокат додав, що поведінка Офісу Президента і генпрокурора свідчать на користь версії, що запис міг вестися з українського боку. А це може підірвати підтримку України з боку іноземних партнерів.

Реакція Зеленського на "плівки Порошенка"

Під час пресконференції 20 травня Володимир Зеленський заявив, що справою щодо Порошенка мають займатися правоохоронні органи.

На запитання журналіста, чи вважає Зеленський, що за рік свого президенства він таки став вироком для Порошенка, той відповів: "Я впевнений в цьому, і я впевнений, що все ще це попереду. Вони так рвали державу, що їх чекає багато різних пригод і різних вироків. Не хочу про це говорити, бо це не в моїх повноваженнях, тут мають бути вироки суду".

Читайте також: Рейтинг Порошенка: три чверті українців не довіряють експрезиденту

Що відомо про "плівки Порошенка": головне

  • ЗМІ повідомляли, що народний депутат Андрій Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які можуть свідчити про нібито вплив Джо Байдена на п'ятого Президента України Петра Порошенка.

  • За словами Деркача, "плівки" він отримав від журналістів-розслідувачів, а запис розмов робив особисто Порошенко.

  • Перша тема аудіозаписів, як зазначив депутат, стосується отримання "1 мільярда доларів в обмін на збереження схем Burisma і міжнародної корупції".

  • За його словами, розмови датовані 2015 – 2016 роками, в них, зокрема, мовиться про необхідність звільнення тодішнього генпрокурора Віктора Шокіна, "який розслідував справу Burisma і вийшов на Байдена".

  • Як заявив Деркач, отриманий 1 мільярд доларів був спрямований на отримання військових держзамовлень підприємствами, які мають відношення до Порошенка.

  • Друга тема записів, за словами депутата, стосується розвалу парламентської коаліції та виборів у лютому 2016 року. Окрім того, додав Деркач, у розмовах ідеться про вплив Байдена через наглядові ради великих держпідприємств.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook