В Україні свою активну роботу розпочала нова патрульна правоохоронна ГО "Національні дружини". Днями кілька сотень її членів пройшлися центром Києва у формі та балаклавах. Ця хода неабияк збентежила мешканців столиці та всіх українців.

У ГО "Національні дружини" інформуюють, що їхня діяльність фінансується окремими небайдужими бізнесменами і членськими внесками. Окрім того, певна частина дружинників володіє травматичною і вогнепальною зброєю.

Читайте також: В Україні запрацювала поліцейська академія

Юридично "Національні дружини" є частиною батальйону "Азов", який у свою чергу підпорядковується міністру внутрішніх справ Арсену Авакову. Члени даної організації працюють вже рік на вулицях міст. Однак, за словами самого очільника МВС,  монополію на застосування сили мають лише Національна гвардія, Національна поліція, ЗСУ, а всі інші формування є поза законом і не мають права застосовувати силу. Проводити обшуки чи зупиняти автівки для перевірки дружинники теж не мають права. Їхня діяльність є законною лиш в тому випадку, якщо скоординована з поліцією.

"Зараз наш фронт – це вулиці українських міст. Ми беремо на себе відповідальність за те, щоб ані внутрішні вороги на кшталт сепаратистських свиней, ані антисоціальні елементи (наркобариги, алкаші тощо) не сміли погрожувати простим українським громадянам. Ми не пацифісти – ми відверто кажемо, що той, хто порушить закон і буде зазіхати на безпеку людей, буде справу з залізним кулаком авангарду Українського Націоналізму!

Не сумнівайтесь – в разі повномасштабної війни саме Нацдружини стануть основою територіальної оборони, тими, хто буде стояти за кожний метр української землі. Ми кожен день вчимось правильно поводитись зі зброєю та вивчаємо основи тактики. Кожен день ми готуємось до вирішального бою з Росією – бою, за результатами якого ми відновимо територіальну цілісність України, звільнивши від окупантів Крим та Донбас!" – так пояснюють у ГО "Національні дружини" свою місію на офіційній сторінці у Facebook.

Відзначимо, що наразі немає чіткового визначення правових меж діяльності дружин. У законопроекті про муніципальні варти йдеться, що подібні загони мають створюватись і фінансуватись громадами, а також бути їм підзвітними. Проте наразі закон не прийнятий і "Народні дружини" діють на гроші бізнесу. Кого саме – невідомо. І це викликає певні побоювання громадян. Адже озброєні молодики, які вважають себе помічниками поліції, надягнувши якусь форму дозволють собі застосовувати силу проти того, кого вважають злочинцем. 

Читайте також: На Волині у ще одному місті з’явиться патрульна поліція

А де гарантія, що "Національні дружини" не стануть виконувати спецзамовлення своїх спонсорів? Її немає. Відтак до діяльності і меж компетенції дружинників більше питань, ніж відповідей. На всі запитання очільники ГО в цілому ж дають розмиті відповіді, в яких здебільшого апелюють до гострих ппроблем, наприклад, війни на сході країни, безпеки на вулицях і т. д.

У Facebook люди розділились у оцінці створення "Національних дружин", але здебільшого ставляться до ГО з підозрою і недовірою.

"Сотні неонацистів пройшли столицею України, де стільки зусиль доклали, аби переконати, що українські неонацисти це вигадка російської пропаганди", – пише Anton Shekhovstov.

"Критики збентежені, що вони можуть принести страх і насильство на вулиці", – зазначає Christopher Miller.

"Від цього дуже моторошно", – каже Ben Makuch.

Читайте також: Невідомі в масках змусили депутатів прийняти бюджет у Черкасах

Робити висновки про "Народні дружини" ще зарано. Так само невідомо, хто ж фінансує "правоохоронців" і чи не є вони чиїмсь політичним проектом. Однак за їхньою діяльністю МВС варто встановити пильний контроль і змусити звітувати перед мешканцями міст, в яких вони діють. Важливо не допустити свавілля і порушення закону дружинниками і тоді вони дійсно зможуть стати ефективними помічниками поліції, на яких зможе покластить кожен українець.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter