На сесії сільської ради у Підгайцях голова ОТГ Юрій Семенюк пішов проти законів України та перешкоджав знімальній групі ТРК "Аверс" проводити зйомку та заборонив взагалі знаходитися у приміщенні сільради.

Читайте також: Підгайцівська сільрада орендує авто у лучанки за 200 тисяч в рік

Знімальну групу "Аверса" вигнали із сесії Підгайцівської сільської ради. Голова Підгайцівської ОТГ Юрій Семенюк вніс пропозицію під час сесійного засідання щодо заборони перебування на ньому знімальній групі телеканалу і всупереч закону майже усі депутати проголосували "за".

Тим самим обранці громади свідомо порушили закон. Адже журналіст має право вільно отримувати, використовувати, поширювати та зберігати інформацію і вільно відвідувати держустанови. Відповідною подією й була – сесія.

"Законом України "Про інформацію" (2657-12) закріплено гарантії діяльності засобів масової інформації та журналістів, оскільки професія зобов'язує журналіста першим опинятися в гущині подій, осягати глибинний зміст явищ, причини і наслідки і
витлумачувати їх для загалу. Має право безперешкодно відвідувати приміщення суб'єктів владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться, та бути особисто прийнятим у розумні терміни їх посадовими і службовими особами, крім випадків, визначених законодавством".

Читайте також: Підпал у Підгайцях: помста УКРОПу чи приборкання норовливого голови

Яким законом у цій ситуації керувався голова ОТГ Семенюк – невідомо. Сільська рада не є режимним об’єктом, тому проводити будь-яку відеозйомку дозволено усім і на сесії може перебувати будь-яка людина. Щоб не створювати подальших конфліктних ситуацій журналісти залишили приміщення та просто викликали правоохоронців, щоб вони зафіксували правопорушення.

Потім стався шокуючий інцидент. Уже в присутності правоохоронців обранців громади вдруге проголосували за ту ж безглузду заборону і попросили поліцейських вивести журналістів, поки вони самі цього не зробили.

У свою чергу правоохоронці розвели руками та сказали, що нічим допомогти не можуть, окрім як прийняти у заяву у журналістів, що вони і зробили.

Що ж там такого приймали на сесії, що обранці громади пішли проти законів – невідомо, але зазначимо, що згідно статті 171 Кримінального кодексу України про перешкоджання професійній діяльності журналістів передбачено покарання у вигляді штрафу до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років. 

Подробиці у сюжеті ТРК "Аверс":

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook