Вночі 30 січня невідомі особи здійснили підпал старенького екскаватора та 2-х таких же автомобілів, які належать дружині-бізнесменші голови Підгайцівської ОТГ Юрія Семенюка. У зв'язку з цим голова Волинської ОДА Олександр Савченко перервав свою відпустку до Києва, пов'язану з висуненням Порошенка у Президенти, аби найшвидше втрутитися у інцидент і залучити столичних поліцейських для пошуку зловмисників і відновлення правопорядку в області.

Читайте також: Голові ОТГ під Луцьком спалили дві вантажівки та екскаватор (фото)

За версією губернатора, оприлюдненій на офіційній сторінці, цей підпал є продовженням серії подібних актів, які розпочались у 2014 році і дотепер їх нараховується 69. Мова про підпали автівок і майна так званих "волинських активістів". Голова ОДА Савченко вважає, що до цього всього причетна одна й та ж сама група осіб.

Заступник очільника облдержадміністрації Денис П'ятигорець теж зазначив, що "це все одні й ті самі замовники" і вони вже 5-й рік тероризують волинських активістів.

Виявляється, що губернатору та його заступнику вже відомо, хто стоїть за цим усім, в той час коли місцева поліція навіть не здогадується. Цікавий і той факт, що розслідувати злочинну дію проти майна звичайної бізнесменші приїдуть поліцейські з центрального апарату Києва. Чому така недовіра і зневага до волинських колег і місцевих оперативників? Та й виникає сумнів, а чи настільки фахові столичні правоохоронці, які досі не зрушили з мертвої точки у справах про вбивство журналіста Павла Шеремети і активістки Катерини Гандзюк. Чи у правоохоронців зі столиці так мало роботи, що вони можуть собі дозволити гастролювати по інших регіонах з майстер-класами?

Втім повернемось до підпалу у громаді під Луцьком. Наскільки стало зрозуміло з риторики Олександра Савченка, винні у всьому керівники УКРОПу, які мають найбільшу підтримку волинян та лучан, зважаючи на кількість депутатів у Луцькраді та облраді.

Та якщо держслужбовець користується вигадками і діє на кшалт "Следствие ведут колобки", то журналісти "Під прицілом" поділяться відомою їм інформацією, яка цілком може претендувати на реальну версію того що сталося вночі у Підгайцях. Нещодавно, один з керівників пропрезидентської сили на Волині, збирав окремих місцевих бізнесменів Луцького району, аграріїв, голів громад, які балотувалися від "Солідарності" у ОТГ і розповідав про стратегію майбутньої виборчої кампанії і те, що вони повинні будуть фінансувати з власної кишені роботу так званих "агітаторів", які отримують щомісяця по 1 тисячі гривень і ходять по будинках, де під виглядом соцопитувань розповідають про "свій шлях Порошенка: армія, мова, Томос".

Читайте також: Маніпулювання та обман селян: як на Волині агітують за Порошенка

За словами нашого інсайдера, присутній на зборах "бомонд" по-різному відреагував на  вказівку спонсорувати Президента: хтось просто промовчав, хтось сказав, що йому треба подумати над цим, а хтось – як згаданий вище Юрій Семенюк, відверто обурювався і категорично відмовився розкошелюватися на агітацію для Порошенка, мовляв той має мільярди і сам може оплатити роботу "сітки по скупці голосів". Схоже, про "мурчаніє" Юрія Михайловича дійшло куди потрібно, у тому числі і до нинішнього керівництва області.

Та повернімося до версії нашого Шерлока Холмса (ой, перепрошую Олександра Савченка). Скандальний міліонер повторює вчорашні слова свого радника, екс-"укропівця" Петра Савчука, який називає партію "агресивним рейдерським утворенням" і переконує, що всі, хто виступає проти цієї політсили стають жертвами залякувань, зокрема підпалів автомобілів. Схоже, голова ОДА, замість зосередитися над роботою у виконавчій гілці влади, взяв на себе керівництво розслідуванням у ролі такого собі Еркюля Пуаро замість ГУНП і Петра Шпиги.

Згодом Олександр Савченко після зборів силовиків узагалі оголосив війну "Об'єднанню українських патріотів – УКРОП" на Волині, додавши, що тепер і його раднику знадобиться особиста охорона. У коментарях під гучною заявою голову ОДА користувачі уже поросили краще оголосити війну бідності на Волині, а також серйозно взятись за покращення безпеки на вулицях Нововолинська.

Підтримав киівського варяга Дон Кіхота у боротьбі з вітряками і його заступник Денис П'ятигорець. Замгубернатора у соцмережі сьогодні повідомив, що минулого року на нього був здійснений замах на життя, а його дружині спалили машину.

Звісно, всі звинувачення і закиди на адресу УКРОПу базуються лиш на здогадках і припущеннях колишнього міліціонера, а нині представника Порошенка на Волині.

Втім керівництвом області чомусь не розглядається жодна інша версія.

Наприклад, у січні 2019 року на Волинь у рамках "Томос-туру" завітав президент Петро Порошенко, який має вкрай низький рівень підтримки серед місцевих мешканців. Це не могло не занепокоїти команду президента і вони вирішили знайти швидкий та дієвий спосіб дискредитувати репутацію головного опонента у Волинській області. Підпал сільськогосподарської техніки і екскаватора дружини норовливого голови Підгайцівської ОТГ зручно було приплести до попередніх інцидентів, по яких поліція так і не змогла довести чиюсь конкретну вину. І всі 69 підпалів з 2014 року, про які говорить Олександр Савченко, просто повісили на міфічного ворога.

Брудні політичні методи боротьби ставлеників Порошенка в регіонах, схоже, в дії. Однак у цих методів є великий мінус – треба щось принести в жертву заради "великої мети". На жаль, в цей раз сакральною жертвою стало старе майно дружини-бізнесменши голови Підгайцівської ОТГ Юрія Семенюка.

Віталій Іщук

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter