Очільник Камінь-Каширської райджержадміністрації Валерій Дунайчук видав скандальне доручення, яке обмежує свободу слова і запроваджує цензуру у ЗМІ.

Посадовцю, який є представником провладного БПП (Блок Петра Порошенка), набридла критика влади зі сторони ЗМІ і громадськості у друкованих та інтернет  виданнях. Він вирішив запровадити контроль над тим, що буде публікуватись.

"Прийняв доручення задля активізації роботи з реалізації державної інформаційної політики в районі, належного забезпечення громадськості в якісному інформаційному продукті та послугах. 

Пункт 2 даного документу передбачає: в обов’язковому порядку погоджувати з головою райдержадміністрації будь-яку інформацію (інтерв’ю, коментарі, публікації, оголошення тощо), яка надаватиметься друкованим та електронним засобам масової інформації, інтернет-виданням", – написав Дунайчук у Facebook.

Дана ініціатива посадовця вже викликала обурення у громадськості. Зокрема люди не розуміють, чому Дунайчук має оцінювати рівень якості "інформаційного продукту". Тобто, він наділив себе правом забороняти публікувати все, що йому не подобається, наприклад, матеріали, що містять критику влади.

"Валерій Савович, якість інформаційного продукту визначають споживачі, а на рахунок погодження – був 1933р., 1937р і т.д. І так само був "самвидав", дисидентство... Чи Ваші структурні підрозділи пишуть про "погану владу"? Краще взагалі всім писати про народ і від народу, а не про владу", – зазначає помічник народного депутата, депутат райради Світлана Сидорук.

"Цензура – страшна річ, а небажання влади чути свій народ і слухати конструктивну критику уже загнало одного злодія в Ростов. Хай ЗМІ просто будуть неупереджені і не приховують нічого і це буде найкраще Ваше рішення.

Свобода слова – запорука демократії в Україні. Журналісти повинні просто писати правду, а мудрий український народ сам в усьому розбереться. А подобається правда владі чи ні – це вже проблема самої влади", – пише Вікторія Прийма.

"Якісний інформаційний продукт формується попитом. Голова РДА не може визначати що "якісно", а що – заборонити. Це не совок, як би вам цього не хотілося. І ви не зможете монополізувати на єдиноправильну лінію партії навіть серед своїх підлеглих. Вони можуть донести свою позицію в фб, чи в інтернет змі в коментарях. Ви відстали від життя і район туди ж хочете затягнути", – обурюється громадський активіст і ветеран АТО Богдан Пташник.

Своє обурення висловив і редактор районної газети "Полісся" Петро Трофимчук.

Однією з причин рішення запровадити цензуру у ЗМІ може бути прикрий випадок, який нещодавно шокував Україну. У Камінь-Каширському районі вчителька пригрозила учню відправити його до батька в АТО. Згодом Валерій Дунайчук заявив, що конфлікт вичерпано, адже вчителька принесла вибачення.

Читайте також: На Волині водій вигнав з автобуса сина забилого в АТО

Депутат обласної ради Володимир Кучер засудив такі дії свого колеги. Він підтримує позицію стосовно того, що інформація в ЗМІ має подаватись правдивою і не спотвореною, але наголошує, що обмеження свободи слова може призвести до повторення ситуації зі ЗМІ в часи правління Віктора Януковича.

Нагадаємо, що Валерій Дунайчук є представником Блока Петра Порошенка і швагром голови Волинської облдержадміністрації Володимира Гунчика.

Читайте також:  Як волиняни коментують останні події пов’язані з Саакашвілі

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook