Волинська облдержадміністрація за рішенням голови Олександра Савченка вже місяць блокує рішення облради "Про обласний бюджет на 2019 рік". Через незрозумілі захцянки губернатора обласні освітні заклади залишилась без ремонтів, лікарні не мають коштів на медикаменти, малозабезпечені громадяни не отримують соціальну допомогу.

Читайте також: Депутати Волиньради звернулись до губернатора Савченка з вимогою припинити блокувати бюджет області (відео)

Втім Олександр Савченко не відступає, незважаючи на потреби десятків тисяч волинян.

Водночас, голова Волинської ОДА в офіційному листі до обласної ради повідомив, що, враховуючи позов обласної державної адміністрації до Волинського окружного адміністративного суду про визнання незаконним та скасування рішення Волинської обласної ради від 20 грудня 2018 року № 22/13 "Про обласний бюджет на 2019 рік", з метою забезпечення здійснення соціальних виплат за рахунок трансфертів з державного бюджету, належного фінансування витрат із заробітної плати, інших захищених статей бюджету та поточного утримання бюджетних установ, видав доручення від 10.01.2019 № 184/17/2-19 директору департаменту фінансів обласної державної адміністрації та головним розпорядникам коштів обласного бюджету, до закінчення розгляду позовної заяви, забезпечити здійснення витрат з обласного бюджету за тимчасовим розписом обласного бюджету.

Це означає, що реалізація одразу цілої низки обласних програм буде заморожена. Зокрема йдеться про Регіональну цільову програму соціального захисту населення на 2019-2022 роки, завдяки якій волиняни, які потрапили у складні життєві обставини, не зможуть отримати матеріальну допомогу з депутатського фонду.

Читайте також: Волинський депутат звернувся до прокуратури щодо перевищення повноважень голови ОДА Савченком

Депутати облради вже закликали директора департамента фінансів ОДА не виконувати сумнівних рішень губернатора.

Між тим, у своєму листі голова ОДА маніпулює фактами та пише: "З метою недопущення виникнення соціальної напруги ще раз інформуємо, що позовна заява обласної державної адміністрації не є перепоною для здійснення першочергових витрат з обласного бюджету. З обласного бюджету в умовах дії тимчасового розпису забезпечується перерахування усіх соціальних виплат та заробітної плати працівникам бюджетних установ, які фінансуються з обласного бюджету, здійснення інших соціально важливих видатків". 

В той же час, тимчасовий кошторис не передбачає видатків з депутатського фонду, хоча такі соціальні виплати були передбачені і в 2018 році. Позбавлення права волинян на матеріальну допомогу з депутатського фонду є нічим іншим, як політичною розправою.

Крім того, зауважимо, що відсутність постійного розпису обласного бюджету не дозволяє здійснювати капітальні видатки. А це означає, що місцеві бюджети області не зможуть отримати цільові субвенції на енергозберігаючі заходи, поточні і капітальні ремонти закладів освіти, охорони здоров’я, культури, та інші напрямки, що потребують проведення першочергових робіт більше як на 90 об’єктах, за пропозиціями депутатів обласної ради. У повному обсязі не будуть профінансовані заклади обласної комунальної власності, зірветься передплата періодичних видань для обласних бібліотек, не буде придбано медичне обладнання та медикаменти для Волинської обласної клінічної лікарні, обласного територіального медичного протитуберкульозного об’єднання та онкодиспансеру. З цієї самої причини не буде проведено ремонт для маленьких волинян у дитячому територіальному медичному об’єднанні.

На минулому тижні більшість голів фракцій та депутати обласної ради вкотре закликали голову ОДА Олександра Савченка не блокувати виконання рішення про обласний бюджет та відкликати позовну заяву, а також висловили вимогу до виконавчої влади прозвітувати про виконання делегованих радою повноважень.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter