У місті на Волині біля заправки сталася стрілянина, Батькові «бурштинового прокурора», який п'яним на смерть збив жінку, повернули право сідати за кермо, Волинянка підхопила небезпечне захворювання, відпочиваючи на річці, Генерал-майор з Луцька став новим командувачем повітряних сил ЗСУ, 15 соток за 4 тис грн: дружина волинського прокурора придбала землю на Ковельщині –такми були головні новини Волині 17 серпня.

Читайте також: Як у Луцькій громаді школи та садочки готуються до навчального року

У місті на Волині біля заправки сталася стрілянина

У Нововолинську 17 серпня виник конфлікт між двома чоловіками на парковці поблизу заправки.

Водій легкового автомобіля вистрілив з газового пістолета у водія буса.

Начальник відділу поліції Нововолинська Олександр Ципко повідомив, що потерпіла сторона не висловила своїх претензій до водія, що стріляв.

«Пістолет зареєстрований, тому на законних підставах чоловік може користуватись ним», – зазначив правоохоронець.

Читайте також: Скейтери та компанії: просять заборонити проводити дозвілля на Меморіалі у Луцьку

Матеріали направили у відділ обігу по зброї в Володимир. Потерпілих з учасників та свідків конфлікту немає.

Що стало причиною інциденту не повідомляють.

Батькові «бурштинового прокурора», який п'яним на смерть збив жінку, повернули право сідати за кермо

Володимиру Боровику, який, будучи п’яним, на смерть збив жінку поблизу Луцька, повернули право сідати за кермо.

Володимир Боровик – волинський бізнесмен та батько колишнього заступника прокурора Рівненської області Андрія Боровика, якого у 2016 році затримали за організацію злочинного угрупування спрямованого на незаконний видобуток бурштину.

Син Боровика Андрій – екс-заступник прокурора Рівненщини, відомий «бурштиновий прокурор», якого Юрій Луценко назвав куратором бурштинової мафії в області. Його разом зі спільниками затримали у липні минулого року в ході масштабної спецоперації «Бурштин», проте згодом випустили під заставу в 1 мільйон гривень. Під час обшуків в будинку знайшли коштовності, гроші та колекцію годинників, вартістю близько 100 тисяч доларів.

У лютому 2017-го Боровик-старший на автомобілі «Subaru Tribeca» у Княгининку збив вчительку місцевого ліцею, яка поверталася додому разом з малолітнім сином. Від отриманих травм жінка померла на місці. Винуватець спробував утекти, але його затримали небайдужі учасники дорожнього руху, побачивши неадекватну поведінку водія. Під час затримання він намагався «домовитися» і розповідав про сина-прокурора.

Тест на наявність алкоголю у крові водій проходити відмовився і не розумів причину затримання, заперечуючи аварію. Зрештою експертиза встановила, що у крові Володимира Боровика було понад три проміле алкоголю. Згодом свою провину чоловік визнав повністю.

Читайте також: На Волині в аварії постраждав чоловік

Через пів року, у липні 2017-го, суддя Луцького міськрайонного суду Олег Ющук визнав Боровика винним і засудив до п’яти років позбавлення волі з трирічною забороною сідати за кермо. Але цим же вироком замінив покарання на більш м’яке – три роки іспитового терміну з позбавленням водійських прав. Зумовлене таке рішення проханням чоловіка вбитої не карати водія, а також його позитивними характеристиками, щирим каяттям, інвалідністю та суспільно-важливими справами.

Однак справа пішла в апеляцію. Засуджений попросив ще зменшити іститовий строк і виключити додаткове покарання у вигляді позбавлення водійських прав. Суддя Апеляційного суду Волинської області Олег Клок «підкоригував» зарахований термін відбутого покарання в слідчому ізоляторі і повернув Боровику можливість водити автівку.

Прокурори не погодились з таким розвитком подій і звернулися до Верховного Суду. Там визнали, ухвала волинської апеляції не відповідає вимогам законності і повернули справу на новий розгляд.

«Апеляційний суд, всупереч наведеним вимогам кримінального процесуального закону, виключив порушення п. 2.9 (а) Правил дорожнього руху України з обвинувачення Володимира Боровика у зв’язку з його невмотивованістю та таким чином прийняв рішення, яке не відповідає вимогам законності та обґрунтованості», – йдеться в ухвалі.

У 2019-му у справі Боровика винесли новий вирок – п’ять років за ґратами і три роки без водійських прав.

Та до в’язниці Боровик не доїхав. Потрапив на лікарняне ліжко. Відтак Городоцький виправний центр №131 клопотав перед Фемідою про звільнення засудженого, який через важку хворобу не може сидіти за ґратами. Ні суд, ні прокуратура цього разу не заперечували. Тож Володимир Боровик не провів у тюрмі ні дня.

Читайе також: У центральному парку Луцька за 195 тисяч гривень «підлатають» пішохідні доріжки

Та, схоже, хвороба, яка завадила відбувати покарання в місцях позбавлення волі, не впливає на здатність засудженого водити авто.

У липні 2021-го адвокат Володимира Боровика Сергій Федош звернувся до суду з новим клопотанням про зарахування терміну відбування додаткового покарання (позбавлення водійських прав). Іншими словами про те, щоб суд визнав його частково відбутим ще у 2017 році.

«Оскільки засуджений вже відбував додаткове покарання у виді позбавлення права керування транспортними засобами у період з 12.12.2017 по 31.05.2019 за вироком Луцького міськрайонного суду Волинської області від 19.07.2017 та повинен відбути додаткове покарання у виді позбавлення права керування транспортними засобами відповідно до вироку Волинського апеляційного суду від 11.06.2019, які були ухвалені в одному кримінальному провадженні та за одне і те саме кримінальне правопорушення, суд дійшов висновку, що з метою недопущення подвійного притягнення особи до відповідальності за одне й те саме правопорушення клопотання захисника про зарахування строку відбування додаткового покарання підлягає задоволенню», – йдеться в ухвалі.

Клопотання суддя Марія Польова задовольнила, тож тепер Володимир Боровик знову має право керувати транспортними засобами.

Волинянка підхопила небезпечне захворювання, відпочиваючи на річці

Через аномально тепле літо триває активність кліщів у природі, відповідно є ризик інфікуватись небезпечними хворобами, у першу чергу поширеним на теренах Волині кліщовим лаймбореліозом.

Так, у Нововолинську зареєстрували черговий випадок захворювання на хворобу Лайма (кліщовий лаймбореліоз).

Захворювання спричинив укус кліща під час відпочинку на березі річки Західний Буг в кінці червня поточного року. На 5 добу з'явилися почервоніння на шкірі, що сприйняли як реакцію на укус комахи. Через місяць виникла еритема на місці укусу кліща і хвора звернулась за медичною допомогою. Лабораторно підтвердили наявність в організмі збудників лаймбореліозу.

Хвороба Лайма (кліщовий лаймбореліоз) – це природно-вогнищеве, інфекційне, полісистемне захворювання, яке розвивається після укусу кліща, зараженого бореліями. Тривалість інкубаційного (прихованого) періоду від 3 до 60 діб і довше, найчастіше – до 14 діб.

На сьогодні в області зареєстрували 8 випадків хвороби, найбільше – у м. Нововолинську (4), а також у Горохівському і Луцькому районах. Всі випадки захворювання були спричинені укусами кліщів після відвідування лісових масивів під час збору ягід та відпочинку на природі.

Читайте також: У Луцьку чи не в останньому великому місті – проїзд 6 гривень

За оперативними даними, щотижня з приводу укусів кліщів до лікувально-профілактичних установ за медичною допомогою звертається від 30 до 50 волинян. Хоча це ще не повна інформація, адже значна частина громадян знімає кліща з тіла самостійно, не звертаючись до медичної установи, говорять у центрі контролю та профілактики хвороб.

З даними багаторічних спостережень, найбільша активність кліщів на території області припадає на період з квітня по жовтень включно. Значна частина випадків хвороби Лайма спричинена перебуванням у лісах під час збору ягід, грибів та відпочинком на природі (до 70%), решта випадків пов’язані з роботами на дачних масивах та відвідуванням міських парків.

Генерал-майор з Луцька став новим командувачем повітряних сил ЗСУ

17 серпня, у Вінниці, головнокомандувач Збройних сил України генерал-майор Валерій Залужний представив нового командувача Повітряних сил Збройних сил України генерал-майора Миколу Олещука.

«Головнокомандувач подякував генерал-полковнику Сергію Дроздову за сумлінну службу та значний особистий внесок у розвиток Повітряних сил, забезпечення обороноздатності України, а також вручив йому почесний нагрудний знак «За досягнення у військовій службі І ступеня», – йдеться у дописі.

Нагадаємо, що 9 серпня 2021 року президент України на острові Зміїний представив новопризначених командувачів у Збройних силах України. Зокрема на посаду командувача Повітряних сил Володимир Зеленський призначив генерал-майора Миколу Олещука.

15 соток за 4 тис грн: дружина волинського прокурора придбала землю на Ковельщині

У деклараціях про доходи заступника керівника Волинської обласної прокуратури Олександра Бабенкова та його дружини Олени Бабенкової, яка працює оперуповноваженою Управління стратегічних розслідувань у Волинській області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України, вказують про набуття земельної ділянки.

Декларації подані цього року. Зазначають, що Олена Бабенкова придбала 29 квітня 2020 року у селі Колодяжне Ковельського району земельну ділянку, площею 1501 квадратних метрів, за 4113 гривень.

Читайте також: У Луцьку сильний вітер звалив дерево на автомобіль (фото)

У власності Олександра Бабенкова – земельна ділянка (1000 кв. м) та незавершене будівництво житлового будинку (207,7 кв. м) у селі Вереси, що поблизу Житомира, та у спільній власності квартира (79,2 кв. м) у новобудові в Ковелі на вулиці Глібова, яку він отримав як службову, а згодом її приватизував, перебуваючи ще на посаді керівника Ковельської місцевої прокуратури.

Олена Бабенкова також задекларувала у своїй власності легковий автомобіль «Peugeot 3008» (2017) за 592 тис грн, її чоловік – легковик «Volkswagen Touareg» (2012) за 490 тис грн.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook