За півтора тижня до візиту очільника РПЦ до Стамбула Українська Православна Церква Московського Патріархату організувала хресний хід до Почаївської лаври. Із десяток кремезних чоловіків одягли футболки з написом "Приготовьтесь к войне" і витягли прапор, який у 2014 році освятили бойовики "ДНР" для війни з Україною.

Читайте також: Варфоломій відмовився від частування російської делегації (відео)

Як повідомляється у сюжеті ТСН.Тиждень, 19 серпня з Кам'янця–Подільского на Хмельниччині до Почаївської лаври на Тернопільщину великим хресним ходом вирушили віряни Московського Патріархату.

Почаїв – невеличке містечко на Тернопільщині, де розташована одна з найвідоміших для України святинь – Почаївська лавра. Розмах вражає. Таке відчуття, що територія лаври займає ледь не півміста. Святина оточена велетенським кількаметровим муром. Місто фактично фінансово залежне від паломників, які приїжджають сюди з країн колишнього СРСР.

Почаївську Лавру часто називають форпостом "русского міра" на Західній Україні, бо у 2003 її віддали у користування Московському патріархату. Нею особисто опікувався Віктор Янукович. Для нього навіть вертолітний майданчик тут побудували. Тоді, до війни, настоятель лаври мав величезний вплив на все і всіх у місті. "Фактично настоятель Почаївської лаври впливав на всю політику, суспільне життя в Почаєві. Мера не могли обрати без погодження настоятеля. Кого настоятель  погодить – того обирали. Депутатів також обирали. Зараз змінилася ситуація докорінно", – повідомив представник люстраційного комітету в Тернопільській області Василь Габор.

Зараз  Лавра постійно потрапляє в скандали – то літературу антиукраїнську продає, то дітям розфарбовки з російськими військовими видає. Але останній організований нею хресний хід явно претендує на провокацію року. 20 тисяч людей вирушили з Кам'янець–Подільського. Тарас, місцевий активіст, каже, що футболки з написами "Приготовьтесь к войне" помітили лише, коли хода зайшла до міста.

Читайте також: "Проллється кров", – Московський патріархат пригрозив українцям

"Спочатку, як видно з відео, люди організовано йшли колоною до монастиря, до Почаївської лаври. Вже потім, як мені говорили люди, вони гуляли з цими футболками містом поодинці. Люди чекали якогось результату", – додав активіст Тарас Паляниця.

Натягли їх на себе люди виключно спортивної зовнішності. Позаду, тримаючись за руки, йдуть такі ж кремезні чоловіки. За словами активіста Івана Ковалика, зібрані факти свідчать про те, що хода була добре організованою провокацією. 

Хто видавав футболки?

Футболки, за нашими даними, видавали організатори з Кам'янець–Подільської єпархії УПЦ МП. Після ходи правоохоронці затримали кількох із цих чоловіків. У нашому розпорядженні є письмове пояснення одного з них. "Братією хресного ходу було роздано футболки чорного кольору з цитатами псалмів старослов'янською чи російською мовами. Братія, яка роздавала футболки, належала до Кам'янець–Подільської єпархії", – розповів затриманий.

Секретар Кам’янец–подільської єпархії УПЦ МП протоірей Олексій (Міхончук) повідомив, що його єпархія не є організатором ходи. За його словами, до ходи людей закликала їхня віра і поклик серця.

Навіщо УПЦ МП роздала футболки?

Цієї пятниці Патріарх Російської церкви Кирило прилетів вмовляти Вселенського Патріарха Варфоломія не давати українській церкві Томос про автокефалію, але їхати потрібно було з чимось, а не з порожніми руками. Представники Московського патріархату неодноразово зазначали – в разі отримання Томосу в Україні буде релігійна, навіть більше – громадянська війна. Зокрема, про це казав головний спонсор УПЦ МП російський олігарх Вадим Новинський.

"Я дуже чітко сказав його Всесвятості Патріарху Варфоломію: якщо хоч якийсь документ буде наданий, ну от хоч якийсь, навіть найменш беззмістовний, де ніякої конкретики не буде в принципі, але сам документ буде, то у нас в країні почнеться громадянська війна", – заявляв Новінський.

Читайте також: Московський патріархат витратив на рекламу в Україні вражаючу суму

Тож, Вселенському патріарху потрібно було продемонструвати – війна почалася. Усю ходу супроводжувала близька до УПЦ МП Спілка православних журналістів. Будь–яка реакція на заклики "Готуватись до війни", чи провокаційні прапори "Новоросії" одразу стала б пропагадистською зброєю Кирила. "Цю карту Кирило буде використовувати для того, щоб зірвати надання Томосу. От, мовляв, бачте протистояння вірян. Ви уявіть, що буде, коли Томос буде наданий Українській Православній Церкві". – переконаний активіст Ковалик.

До речі, УПЦ МП захистила себе від кримінальних справ – на футболках під великими буквами "Приготовьтесь к войне" є маленькі, що доводять – це цитата з Біблії. А прапор – з православним святим. І дарма, що символ війни в "ДНР". На офіційному сайті Московського Патріархату навіть здивувалися, мовляв, "учасників Хресного ходу до Почаєва звинуватили у цитуванні Біблії".

Привіт патріарху Кирилу

У Почаєві є ті, хто свято переконані, що не підуть до Помісної церкви у разі її створення. При цьому, за їхнім переконанням, України як держави не існує. "Один патріарх повинен бути. Русскій. Тому що ми слов'яни. Росіяни. України немає", – заявила вірянка лаври.

Місто Почаїв – це не просто форпост "руського міра". Тут живуть люди, які розуміють, що таке Росія і її роль у цій війні.  Та саме їх хотіли втягнути у побоїще. Попри гарні новини з Вселенського патріархату, Томосу  про автокефалію  ще немає. Відтак, велика провокація під назвою "Приготовьтесь к войне" далеко не остання, бо всього одне кровопролиття може перекреслити увесь шлях до становлення в Україні Помісної церкви. 

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter