У 2018 році на підтримку аграрного сектору України держава планує виділити 7,3 млрд грн порівняно з 6,3 млрд грн у минулому році. Така сума, за словами Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, закладена у держбюджеті.

Читайте також: Ірина Констанкевич хоче аби ювілей Євгена Сверстюка відзначали на державному рівні

Збільшення фінансової підтримки на 1 млрд грн пов’язано із запуском нової програми підтримки малих фермерських господарств. При цьому, 2 млрд грн дотацій в 2018 році буде спрямовано на підтримку рослинництва, 1 млрд грн виділять на програму 20% компенсації аграріям вартості вітчизняної сільгосптехніки. Також 2,3 млрд грн передбачено на нову програму державної підтримки розвитку тваринництва в Україні.

Сьогоднішній механізм розподілу державної підтримки в Україні далекий від оптимальної моделі. Досвід цього року показав, що зі значними збоями працює програма компенсації аграріям вартості придбання української сільгосптехніки, чимало було питань до механізму розподілу дотацій у першому півріччі цього року тощо.

Нещодавно, до народного депутата Ірини Констанкевич звернулися голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Волинської області та директор Волинського відділення Українського державного фонду підтримки фермерських господарств та зауважили, що фермери Волині вкрай стурбовані ситуацією щодо пропозицій через комерційні банки, а не через Український державний фонд підтримки фермерських  господарств, використати 1 млрд грн, які у 2018 році уряд передбачив для стимулювання створення фермерських господарств у рамках нової бюджетної програми. Адже Український державний фонд підтримки фермерських  господарств виконує функції з реалізації державної політики щодо підтримки фермерів.

Перше застереження фермери мають щодо того, що не всі охочі, зокрема, новостворені фермерські господарства, зможуть отримати таку підтримку, адже, якщо ці кошти спрямовуватимуться через комерційні банки, кредити отримуватимуть фермери з можливістю застави та великих показників обігових ресурсів.

Друге застереження полягає у тому, що повернення кредитів відбуватиметься на рахунки у банки, а не до спеціального фонду, що збільшує ризик втрати державою цих коштів та можливості їх використання для підтримки фермерів у майбутньому.

Читайте також: Ірина Констанкевич переконана, що зарплата вчителів повинна бути не менше 10 тисяч гривень

За результатами звернення Ірина Констанкевич направила депутатський запит першому віце-прем'єр-міністру України – Міністру економічного розвитку і торгівлі України Степану Кубіву та Міністру аграрної політики та продовольства України Тарасу Кутовому з проханням роз’яснити здійснені та заплановані кроки щодо механізмів підтримки фермерських господарств, а також врахувати думку асоціації фермерських господарств та приватних землевласників, врахувати досвід Українського державного фонду підтримки фермерських господарств, щоб унеможливити різноманітні ризики реалізації цієї програми підтримки фермерських господарств України.

Також, парламентар запросила  інформацію про розміри такої підтримки, що передбачена на Волинську область у розрізі районів, бо ж добре знає про проблеми фермерських господарств Волині і переконана, що їм необхідно надавати державну підтримку, адже Волинь – це насамперед аграрна область.

Петро Сосницький

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter