В березні поточного року в області зареєстрований другий випадок  захворювання ботулізмом. 

Читайте також: На Волині виявили небезпечне захворювання

Про це повідомляє ДУ "Волинський ОЛЦ МОЗ України".

Захворіла − мешканка Ковельського району. Вона разом із чоловіком вживала в їжу соленого оселедця, придбаного в сільському магазині. Хвороба розпочалась на третю добу (з’явилась сітка перед очима, важкість ковтання), пацієнтка перебуває на стаціонарному лікуванні.

Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлена споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини і може призвести до тяжких наслідків. Водночас, ботулізму у більшості випадків можна уникнути, дотримуючись простих  правил харчування.

З початку року в Україні зафіксовано 12 випадків ботулізму. Двоє людей померли.

В області також щорічно реєструються випадки ботулізму. За останні три роки на цю недугу захворіло 6 волинян, серед них одна дитина (Ківерцівський, Любешівський, Старовижівський, Локачинський райони, м.Луцьк). Один випадок в Любешівському районі завершився летально. Хворіють як мешканці міст, так і сільських місцевостей. Здебільшого  потерпілі пов’язують своє захворювання із вживанням консервованої продукції (м’ясної, рибної)  домашнього виготовлення.

Читайте також: На Волині у чоловіка виявили небезпечне захворювання

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’яса, риби, рідше − овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook