Нове хімічне виробництво, чи пункт зберігання балонів з промисловим газом поблизу Луцька? Голова Гіркополонківської ОТГ Ніна Симонович може винести уже на найближче засідання сесії питання про будівництво кріогенного заводу.

Читайте також: У селі під Луцьком побудують хімічний завод без відома громади

Люди налякані, адже у Луцьку вже є два заводи викиди яких в рази перевищують допустиму норму і нині ніхто не може на них вплинути. У всіх питання одне: чи нове виробництво не буде черговою загрозою для здоров’я волинян.

Про це йдеться в сюжеті ТРК "Аверс".



10 січня у селі Гірка Полонка представники столичної фірми "Кріогенсервіс" провели вдруге громадські слухання на які ніхто з місцевих не з’явився. У результаті певне коло присутніх, а саме голова Гіркополонківської ОТГ Ніна Симонович разом з представниками "Кріогенсервісу", вирішили питання будівництва кріогенного заводу розглянути на черговій сесії Гіркополонківської ОТГ.

"Для них громадські слухання – це лише привід швидше розпочати будівництво, адже люди на них не приходять через погану поінформованість", – йдеться в сюжеті. Натомість працівники "Кріогенсервісу" кажуть, що приїхали із столиці спеціально для того аби розповісти селянам про свою діяльність.

Переконують, що хімічного заводу не будуватимуть, а облаштують лише пункт наповнення та зберігання балонів з промисловими газами, таких як кисень, аргон та діоксид вуглецю.

Регіональний представник "Кріогенсервісу" Максим Бухтіяров стверджує, що жодного негативного впливу на здоров’я гази не мають, небезпечних хімічних реакцій не буде.

Читайте також: Кабмін не виділить гроші на будівництво волинської шахти

Представники міської ради – проти будівництва хімічного заводу чи станції зберігання балонів з промисловими газами, адже поблизу знаходяться житлові будинки, а це в будь якому випадку – небезпечно.

Перший заступник луцького міського голови Григорій Недопад та директор департаменту економічної політики Луцької міської ради Борис Смаль зазначають, що перед тим, як зводити таке виробництво, представники компанії мали б проінформувати про це не лише жителів навколишніх сіл, але й міста Луцька. Адже земельна ділянка, на якій зводитимуть виробництво, знаходиться в безпосередній близькості від житлових будинків лучан.

Чим небезпечні гази, які планують зберігати біля Луцька

За тими даними, які наводять столичні гості, виробництво є безпечним, однак журналісти дізнались протилежне. До складу кріогенних продуктів входить кисень, метан, азот, аргон, неон, гелій, водень. Виявляється, що під час виробництва, зберігання, транспортування, використання кріогенних продуктів утворюються небезпечні та шкідливі виробничі фактори, які негативно впливають на працівників, які обслуговують кріогенне обладнання, а також негативна дія поширюється на тих хто поруч.

До прикладу, якщо застосовувати аргон під тиском, то можна отруїтися. Метан викликає головні болі, слабість, втрату свідомості. Якщо протягом 5 годин дихати чистим киснем, також можна отруїтися, а водень взагалі дуже небезпечний.

Еколог міської ради Оксана Лисак каже, що столичні гості переконують, буцімто їх виробництво є безпечним. Однак як все буде насправді, ніхто не знає, адже відомі випадки, коли на папері керівники хімічних заводів розповідали та показували, як все безпечно та гарно, а на ділі не дотримались своїх обіцянок. Тому існує загроза, чи не буде так само з "Кріогенсервісом":

Читайте також: У Луцьку хочуть ввести заборону на будівництво нових багатоповерхівок

"Це приклад нашого "Біопеку", який пройшов процедуру громадських слухань, були вони чи не були, і протокол є оформлений, і вся технічна документація переконувала про те, що ніяких загроз для довкілля не мало би бути.

Ще одне підприємство – це "Технологія базальту". Ми теж знаємо, що люди страждають, бо там є ціла низка порушень. Зокрема, не дотримана межа санітарно-захисної зони, житлові будинки розміщені в її межах".

Однак такі небезпечні заводи мають хороших юристів та прикривають свою діяльність будь якими методами. Зокрема, зі слів Оксани Лисак, вони не надають інформацію про свою діяльність представникам міської ради, адже розміщені вони хоч і поруч з Луцьком, але за його межами.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook