28 травня в Адміністрації президента розгорівся скандал. Секретар РНБО Олександр Данилюк виклав відео з ситуаційної кімнати в АП, звідки після відходу команди Петра Порошенка зникли монітори і сервери з секретною інформацією.

Читайте також: Стрімке покращення: показали будинок за 5 мільйонів колишнього головного охоронця Порошенка (відео)

У колишнього президента поспішили заявити, що техніку орендував на свої особисті кошти Петро Порошенко, тому її повернули орендодавцю. Правда, це суперечить тому, що говорили в Адміністрації президента рік тому – там з гордістю повідомляли, що купили обладнання за рахунок бюджету, повідомляє Страна.ua.

Тому в соцмережах вже лунають думки, що зникнення техніки – звичайне мародерство, помножене на жлобство і жадібність.

Про зникнення всіх моніторів і серверів з секретною інформацією з ситуаційної кімнати в АП повідомив новий секретар РНБО Олександр Данилюк

На відео, опублікованому в Facebook, Данилюк показав порожню кімнату, в якій, за його словами, ще місяць тому були два великих монітори.

"Як бачите, все було знято під час зміни влади. Ось така вийшла "цивілізована" передача влади в Україні – залишилися тільки прапори, під якими приймалися рішення під час нарад, де використовувалася інформація з секретних джерел. Інформація потрапляла з захищених каналів зв'язку в цю кімнату", – розповів глава РНБО.

Читайте також: "Порохобот" закликав розстріляти президента Зеленського та українських військових (фото)

Він додав, що ця секретна інформація зберігалася на спеціальних серверах в тому ж приміщенні, проте тепер їх немає. Залишився тільки шнур, який з'єднував один з моніторів з серверами.

Довідка.Ситуаційна кімната – це приміщення для відстеження та обговорення важливої інформації з будь-якого питання. Вона дозволяє підключатися до відкритих і закритих джерел інформації, об'єднувати весь інформаційний простір, в якому працює президент, з людьми, які приймають рішення.

Ситуаційна кімната збирається в залежності від тематики. Коли говорять про економічні питання, то це прем'єр, президент, міністр економіки, міністр фінансів, глава НБУ і так далі. Коли про ситуацію на фронті – то представники силових структур.

Тобто, кімната ця – важлива штука для управління державою. А тепер, виходить, її знищили.

Пояснення команди Порошенка

Після заяви Олександра Данилюка колишній прес-секретар президента Святослав Цеголко написав на своїй сторінці в Facebook, що всю техніку з ситуаційної кімнати президента в АП орендували за рахунок особисто Петра Порошенка – і тому повернули орендодавцю.

За його словами, ніякої конфіденційної інформації на серверах не зберігати, доступ до неї забезпечувався тільки онлайн.

Прокоментував заяву секретаря Радбезу і його попередник – Олександр Турчинов. Він заявив, що головний ситуаційний центр знаходиться не в Адміністрації президента, а в РНБО. Там все обладнання на місці, цей центр працює в штатному режимі і охороняється.

Однак, незважаючи на заспокоєння Турчинова, питання залишається відкритим: як так сталося, що найважливіше устаткування для роботи президента закуповувалося не державою, а бралося в оренду невідомо у кого? І що це має спільного з секретністю?

Відповідь на це питання стала несподіваною: ніяк. Судячи з того, що говорилося про ситуаційну кімнату раніше, ніякої оренди обладнання не було.

Це стало зрозуміло з інтерв'ю річної давності, яке дав колишній заступник глави адміністрації Порошенка Дмитро Шимків.

Читайте також: "За безсонні ночі і неможливе!": "порохоботи" вимагають у Зеленського вручити Порошенку "Героя України"

Тобто, виходить, що Цеголко набрехав і сервери з моніторами просто вкрали після від'їзду з Банкової Петра Порошенка.

Правда, потім, коли розгорівся скандал, Шимків почав підтверджувати версію Порошенка, але виглядало це вже не дуже переконливо.

Розбіжності версій Шимківа

Що говорив Дмитро Шимків тоді і зараз?

Приблизно рік тому екс-заступник голови Адміністрації президента Петра Порошенка Дмитро Шимків розповів, як влаштована та сама ситуаційна кімната. Він хвалився, що інфраструктура там не гірше, ніж в Білому домі США.

Шимків заявляв, що за Петра Порошенка для ситуаційної кімнати в АП брали обладнання, яке купувалося за державний рахунок для Центрвиборчкому і Нацбанку. А не бралося в оренду незрозуміло у кого за рахунок Порошенка, як заявляв Цеголко.

За словами Шимківа, серверне обладнання було зібрано з кількох джерел.

Тобто, з його слів чітко випливало, що все обладнання для ситуаційної кімнати купувалося різними держструктурами за державний рахунок.

Але після того, як вже зараз розгорівся скандал з моніторами, в ніч на середу, Дмитро Шимків різко поміняв свідчення. За його словами, незрозуміло куди зникла  техніка була куплена не бюджетним коштом – тому її там і немає. А обладнання, отримане від ЦВК і НБУ, не використовувалося.

Читайте також: "Яка ж скотина! Скупий, злопам'ятний і трошки товстий": Шустер дав характеристику Порошенку (Відео)

Він додав, що питання оренди обладнання і структуризації фінансування проекту не коментує, оскільки це приватне питання Петра Порошенка, адже він за свій рахунок забезпечував існування інструменту роботи президента.

Реакція українців на скандал із серверами Порошенка

Користувачі facebook бурхливо відреагували на подію. Найбільш популярною є думка про викрадення командою Порошенка серверів.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook