Волинським атовцям масово відмовляють в отриманні земельних ділянок, а якщо боєць набридає районному управлінню земельних ресурсів чи обласному Держгеокадастру частими відвідинами то ділянку таки виділяють. Щоправда у сотнях кілометрів від цивілізації - занедбану та без комунікації.

Читайте також: Ірина Констанкевич наголошує на забезпеченні відповідних соціальних гарантій для воїнів АТО

Корупційні схеми Держгеокадастру із землями селян та створення на Волині монополії землевпорядних фірм з інших областей і це далеко не весь перелік проблем, з якими стикаються атовці аби отримати довгоочікувану земельну ділянку.

Так, учасники АТО не можуть отримати ділянки за межами населених пунктів для будівництва чи сільського господарства, а отримують ділянки люди з Харкова чи Запоріжжя, які ніколи не приїдуть на Волинь.

Актуальним залишається питання і забезпечення житлом військовослужбовців. Будь-якої державної програми, яка б гарантувала покращення житлових умов або отримання нових «квадратних метрів» колишніми військовослужбовцями і досі немає. Декілька квартир отримали учасники АТО в місті Луцьку, та й то завдяки співфінансуванню відповідної програми з міського бюджету.

Після таких поневірянь у декого опускаються руки, інші ж продовжують боротьбу проти бюрократичної системи та свавілля чиновників, тому зі своїми проблемами йдуть до народного депутата Ірини Констанкевич.

Ірина Констанкевич не з чуток знає про проблеми атовців, адже під час роботи у виборчому окрузі, неодноразово доводилося чути про наболілі питання виділення землі та забезпечення житлом наших захисників.

Нещодавно, обранець громади звернулася із відповідним запитом до Міністра оборони Степана Полторака з проханням розглянути можливість передачі земельної ділянки площею 51,58 га, яка знаходиться у постійному користуванні Міністерства оборони України (військова частина А 63756, м. Ківерці, вул. Жукова) на баланс міста.

"Зазначена земельна ділянка не використовується за призначенням більше 15 років. Ківерцівська міська рада неодноразово зверталась до Міністерства оборони України щодо передачі хоча б частини земельної ділянки в міську комунальну власність для вирішення питання виділення землі для житлового будівництва", - йдеться у депутатському запиті.

Читайте також: Корупціонери і казнокради: хто хоче очолити Держгеокадастр на Волині

Примітно, що сьогодні на території цього військового містечка розташовані будівлі та споруди, які вивільнені, не використовуються за призначенням. Зволікання з вирішенням питання подальшого використання цього майна призводить до руйнування будівель, непридатності для подальшої експлуатації. На даний час завершуються роботи оновлення генерального плану міста Ківерці, згідно з яким містобудівною документацією буде визначено подальше використання території військової частини для потреб житлової та громадської забудови, враховуючи її розташування в центральній частині міста, а також наявність комунікацій (дороги, освітлення, водопостачання, центральна каналізаційна мережа).

Нещодавно народний депутат Ірина Констанкевич разом із міським головою Ківерець Володимиром Жгутовим побували на прийомі у заступника міністра оборони Олега Шевчука, де продовжували відстоювати інтереси волинських атовців. У міністерстві пообіцяли сприяти вирішенню земельного питання, однак, далі розмов справа так і не дійшла.

Невдовзі на ім’я народного депутата від 23 виборчого округу надійшла відповідь про те, що Міністерство оборони не вважає за доцільне передавати вищезгадану земельну ділянку на баланс в комунальну власність територіальної громади міста.

«Прикро, що у Міністерстві оборони так «дбають» про волинських атовців, коли на папері декларують одне, а насправді роблять зовсім інше», - зауважила Ірина Констанкевич.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter