Волинське територіальне відділення Антимонопольного комітету встановило причинно-наслідковий зв’язок між заготівельними цінами на молочну сировину від населення та цінами на готову продукцію. Як стверджують у територіальному відділенні, при зниженні заготівельних цін до 33,3% виробники, відповідно, знижують оптово-відпускну ціну до 22,9-32%. 
Про це виконувач обов’язків голови Волинського територіального відділення Антимонопольного комітету Оксана Лесів повідомила у відповіді на запит народного депутата Ірини Констанкевич.

Читайте також: Ірина Констанкевич: Газовий закон – це результат боротьби за інтереси мільйонів українців


Нагадаємо, у червні народний депутат звернулася до Антимонопольного комітету щодо перевірки дотримання законодавства заготівельниками молочної сировини на Волині. За словами нардепа, жителі Ківерцівського, Маневицького, Камінь-Каширського та Любешівського районів постійно звертаються з проблемою встановлення молокопереробними підприємствами низьких цін на закупівлю молока. У період так званого «великого молока» в 2017 році заготівельники скуповували у людей сировину за 4-5 гривень за кілограм. А ціна на сухе молоко, яке виготовляють із молока, реалізованого особистими селянськими господарствами, зросла на 20% порівняно з 2016 роком. 


Після перевірки молокопереробних підприємств, що заготовляють молочну сировину від населення на Волині, зокрема, ТДВ "Рожищенський сирзавод", ТзОВ "Шацький молокозавод", ПП "Чортківмолоко", ТзОВ "Укрмолпродукт" та ТзОВ "Молочна компанія ГАЛИЧИНА", було визначено, що вони знижують рівень заготівельних цін, проте рівноцінно знижують і оптово-відпускну ціну на готову продукцію. 
Натомість підприємства ТзОВ "Радивилівмолоко" та ПАТ "Дубномолоко" при зниженні заготівельних цін до 33,3% знизили оптово-відпускні лише до 15,8% та 12,6% відповідно. За що ці підприємства було притягнуто до відповідальності. 
Ірина Констанкевич зауважує, що проблема низьких цін на закупівлю молока від населення буде доти, доки не буде законодавчого регулювання цього питання.


"Вітчизняний молочний ринок формують не так багато заводів в Україні. Але вони – монополісти, тому і встановлюють свої правила гри, які, звичайно ж, враховують лише свої інтереси. Водночас, за офіційною статистикою, волинські селяни утримують 95 тисяч корів, тож уявіть, скільки родин поставлено у залежність від монополістів, які контролюють ціни на ринку. Домовляючись між собою, вони штучно занижують ціну, а люди, не маючи вибору, змушені з цим погоджуватися. Цю ситуацію можна врегулювати лише законодавчим шляхом. Верховній Раді ще на початку 2016 року було рекомендовано у другому читанні прийняти закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного регулювання закупівельної ціни на молоко та підтримки села". Проте його ухвалення намагаються відтягнути усіма способами, адже монополістам він зовсім не вигідний", – наголосила Ірина Констанкевич. 


Додамо, що нещодавно Міністерство аграрної політики та продовольства заявило про те, що в Україні можуть відмовитися від молока, яке здають селяни-одноосібники. Мовляв, воно не відповідає вимогам Євросоюзу.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook