Українці почали спрямовувати більше коштів на їжу.

Читайте також: 10% українських шкіл не мають туалетів у приміщеннях

Про це свідчать дані комплексного дослідження рівня матеріального благополуччя населення України, яке провела Державна служба статистики, пише Сегодня.

У першому кварталі 2018 року видатки українців на їжу становили 49,3% від усіх споживчих витрат. Для порівняння, 2017 року було 49,9%, а 2010-2015 років 50,1 – 53,1%. Якщо ж вважати доходи разом з подарунками, субсидіями, аліментами, депозитами і т.п. – витрати на харчування становили 45,1% всіх грошових витрат середньої української родини.

Відсоток витрат на їжу – це своєрідний показник рівня матеріального благополуччя мешканців тієї чи іншої країни. Чим вище цей відсоток – тим гірше живе населення.

Кілька місяців тому Асоціація торгових мереж України з посиланням на дослідження Міністерства сільського господарства США повідомила, що Україна входить до ТОП-10 країн з найвищими витратами на їжу. За даними іншого дослідження, Україна 2016 року опинилася на другому місці за рівнем витрат на їжу (2015 року середнє українське домогосподарство витрачало на прожиток понад 53% місячних доходів).

Сьогодні цей показник знизився. Але все одно ще залишається досить високим. Причому за I квартал 2018 року він знову трохи підріс (хоча на кінець року, з урахуванням дешевих літніх цін, може і не перевищити торішній показник)

Читайте також: Українки посідають перше місце з тих, хто вживає алкоголь найбільше

На благодійність ми витрачаємо майже стільки ж, скільки на проїзд

Згідно з дослідженням, середньостатистичне українське домогосподарство витрачає на місяць 7198 грн, з них 3257,19 грн – на їжу і напої. До домогосподарства входить більше двох осіб (2,11 в середньому по країні). Виходить, на прожиток одну людину в місяць витрачається 1543 грн 70 коп.

На комунальні послуги середнє домогосподарство витрачає в місяць близько 1254 грн. Це друга за величиною стаття витрат. Решта 38% доходів, або в середньому 2687 грн, – це витрати на непродовольчі товари (одяг, техніка, товари для будинку), на проїзд, на освіту і медицину, а також на відпочинок.

Цікаво, що десяту частину цих "непродовольчих" грошей – більше 255 грн – середньостатистичне домогосподарство витрачає на "шкідливі звички" алкоголь і сигарети. Ця стаття витрат виявилася навіть більше, ніж витрати на проїзд (249 грн).

На покупку ліків і оплату медичних послуг українські родини витрачають близько 337 грн, на вуличну їжу та ресторани (ці витрати не увійшли до продуктів харчування) – 141 грн. А ось на освіту набагато менше – всього 84 грн. При цьому не відмовляють собі і в розвагах, виділяючи на це близько 110 грн на місяць. Нагадаємо, що не на людину, а на одне домогосподарство.

Незважаючи на мізерні доходи, 222 грн на місяць середньостатистична українська родина витрачає на благодійність (допомога родичам та іншим людям).

Люди в селах менше палять і більше допомагають іншим

Дослідження Укрстату показало цікаві відмінності в побуті мешканців міст та сільської місцевості. Так, жителі мегаполісів витрачають набагато більше грошей не тільки на їжу (що, в принципі, зрозуміло). Виявилося, наприклад, що вони набагато більше палять. Або купують дорожчі сигарети. Середня родина, яка живе у великому місті, витрачає на тютюнові вироби 191 грн на місяць, в невеликому місті – 148 грн, а в селі – 140 грн.

Також городяни більше витрачають на алкоголь: близько 135 грн на місяць на родину, тоді як селяни – всього близько 52 грн.

Читайте також: Яке порно найбільше дивляться українці: статистика

Всупереч розхожій думці, витрати на одяг і взуття в місті і селі можна порівняти: 420 і 415 грн відповідно. А якщо порівнювати ці витрати в відсотках, жителі сіл витрачають на одяг і взуття більше – 7,2%, а городяни 5,3% (через вищі зарплати і вищі витрати на їжу).

А ось на охорону здоров'я витрати виявилися більшими саме у жителів сільської місцевості, хоча і не набагато: 347 грн, у городян – 332 грн.

Більше в сільській місцевості витрачають грошей на допомогу іншим людям. Причому не тільки в відсотковому вираженні, але й у гривневому. Згідно з дослідженням Укрстату, одне сільське домогосподарство віддає як матеріальну допомогу родичам або чужим людям 236 грн на місяць, або 4,1%. У невеликих містах на ці цілі родина витрачає в середньому 225 грн (3,3%), а в мегаполісах – всього 209 грн (2,4%). Виходить, чим менше населений пункт, тим щедріші люди?

Про "квіти життя"

Цікаві висновки напрошуються, і якщо порівнювати витрати в домогосподарствах з дітьми та без дітей.

Скажімо, на алкоголь родини без дітей витрачають в середньому близько 83 грн на місяць, а родини з дітьми – 109 грн. На тютюнові вироби родини без дітей витрачають близько 134 грн, з дітьми – 209 грн. Ну як з такою статистикою не згадати всі шпильки про "квіти життя"?!

Зрозуміло, що родини з дітьми витрачають набагато більше грошей і на їжу, і на одяг-взуття, і на багато іншого. Але водночас витрати на медицину у родин з дітьми менше: в середньому 329 грн, а без дітей – 342 грн.

До речі, виявилося, що родини з дітьми майже удвічі більше, ніж бездітні, витрачають на покупку валюти, акцій, банківські вклади (313 грн і 191 грн відповідно).

За даними Укрстату, в Україні налічується 5,6 млн домогосподарств з дітьми, а без дітей – 9,2 млн.

В яких регіонах найбільше витрачаються на вбрання

Серед усіх областей України найбільше грошей на їжу (після киян, зрозуміло) витрачають жителі Закарпаття – 4060 грн (кияни – 4734 грн на одну родину). Менше за всіх витрачають луганчани – 2393 грн. На тютюнові вироби не шкодують грошей жителі Закарпаття (233 грн, але, як відомо, в цьому регіоні процвітає контрабандна продаж сигарет за кордон). Менше за всіх витрачають на сигарети чернігівці (86 грн на домогосподарство на місяць).

На одяг і взуття найбільше витрачають гроші жителі Івано-Франківщини – 947 грн на місяць. Кияни дозволяють собі витратити на ці цілі на місяць 380 грн, а більше всіх економлять на обновках жителі Донецької області (родина витрачає 208 грн на місяць).

Найвищі витрати на охорону здоров'я в Тернопільській області – 535 грн на домогосподарство, найнижчі – знову ж таки, в Донецькій області (207 грн).

Читайте також: Щорічно горілчаний ринок в Україні скорочується на 15-20%

Транспортні витрати найвищі в Києві (427 грн), найнижчі – в Рівненській області (всього 97 грн на родину).

Найменше ходять по ресторанах жителі Київської області – на харчування поза домом середня родина витрачає всього 17 грн на місяць. А ось на культуру і відпочинок найскупіші жителі Рівненської області – щомісячні витрати середньостатистичної родини на ці цілі, за даними Укрстату, становлять всього 37 грн на місяць на родину. Найбільше грошей в ресторанах і місцях відпочинку витрачають кияни – 452 і 321 грн відповідно.

На акції, валюту, банківські вклади серед опитаних домогосподарств більше всіх витрачають жителі Дніпропетровської області – в середньому 615 грн на родину. А ось серед 265 опитаних домогосподарств Івано-Франківської області ні в жодному не зізналися, що витрачають на це хоча б гривню на місяць.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter