Прокуратура у суді вимагає розірвати договір оренди земельної ділянки у Ковельському районі, на якій Товариство з обмеженою відповідальністю «Бугагро» вирощує лохину. На думку правоохоронців, фірма істотно порушила умови договору, побудувавши водойму і змінивши цільове призначення землі. Господарський суд Волині задовольнив позов і зобов’язав повернути ділянку у комунальну власність.

Читайте також: «Проблема обміління не зникла», – голова облради про Світязь (фото)

Відповідне рішення винесла 24 червня суддя госпсуду Антоніна Кравчук, пише Центр журналістських розслідувань «Сила правди».

У травні 2018-го Держгеокадастр передав ТОВ «Бугагро» земельну ділянку біля села Положеве площею понад 22,5 гектара в оренду на 7 років. Підприємство зібралося вирощувати лохину. Згодом на ділянці почали будувати накопичувальну водойму для поливу плантацій лохини: не тільки своїх, а й підприємств-близнюків, ділянки яких розміщенні поряд. Про передачу води вторинним водокористувачам йдеться в дозволі на спеціальне водокористування від червня 2020-го. Керівником усіх чотирьох підприємств «Бугагро», «Веллагро», «Агрозаліс» та «ТД Агро» є мешканець Любомля, ексдепутат місцевої ради Роман Строцюк. 

На початку 2020-го підприємство засвітилося в кримінальному провадженні, відкритому через обміління Світязя. Правоохоронні органи вилучали і вивчали документи ТОВ «Бугагро», арештовували майно. А через місяць на плантації поблизу Положеве навідалась ще й перевірка з Держгеркадастру. «Ревізори» виявили, що на землях сільськогосподарського призначення, які Держгеокадастр надав в оренду як ріллю, самовільно знято родючий шар ґрунту і побудовано водойму площею 1 гектар.

Посадовці винесли припис усунути порушення, нарахували понад 77 тисяч гривень збитків і оштрафували підприємство. Вже наступного дня ТОВ «Бугагро» все оплатило, але порушення не усунуло навіть після третьої перевірки. У вересні минулого року Головне управління Держгеокадастру в області, вживши вичерпний перелік заходів, звернулося за допомогою у прокуратуру. Відтак підготували позов і пішли в суд.  

До слова, за підсумками 2020-го року ТОВ «Бугагро» отримало від держави понад 1,5 мільйона гривень державної дотації за програмою підтримки ягідництва.

Коли справа про порушення земельного законодавства вже розглядалася у Господарському суді Волинської області, Шацька селищна рада попросила залучити її у процес. Але Феміда відмовила, бо це клопотання надійшло занадто пізно. Та згодом і землі з-під Положево перейшли на баланс Шацької громади. Тож Шацька селищна рада як правонаступник Держгеокадастру таки увійшла у процес і заявила, що відмовляється від позову. 

На адресу суду надійшла заява позивача про відмову від позову та закриття провадження у справі, оскільки не підтримує заявлених позовних вимог попереднім позивачем. Зазначає, що за результатами задоволення позовних вимог селищній раді доведеться здійснювати додаткові витрати для збереження, а можливо і щодо відшкодування поліпшень, вчинених на спірній земельній ділянці — йдеться в рішенні суду

Проте ні прокуратура, ні суд не погодились закрити справу. Правоохоронці вважають, що зняття родючого шару ґрунту унеможливлює подальше використання землі за цільовим призначенням. Окрім того, договором оренди землі передбачалося обмеження щодо зміни цільового призначення, але його таки змінили. До того ж, приписи та постанови ГУ Держгеокадастру у Волинській області про вжиття заходів щодо усунення виявлених порушень «Бугагро» не оскаржувало, а визнало шляхом сплати штрафів. 

Зрештою, рішенням Господарського суду підприємство зобов’язали повернути ділянку громаді. Однак воно ще не набрало законної сили.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook