З першого січня в Україні впроваджують монетизацію субсидій на оплату комунальних послуг. Що ж воно таке – монетизація, як до нововведення ставляться волиняни і коли чекати перших змін.

Читайте також: Як лучани відреагували на підвищення мінімальної зарплати

Про це повідомляє ТРК "Аверс".

У Департаменті соціальної політики Луцької міської ради – багатолюдно. Чимало клієнтів добивається оформлення субсидії. Адже з нинішніми тарифами більшість людей ледве може оплатити комунальні послуги.

В той самий час вже з 1 січня починається процес повної монетизації субсидій – тобто сума допомоги від уряду буде надходити на банківський рахунок субсидіанта – через державний банк. Як розповіли у Департаменті соцполітики Луцької міської ради, процес монетизації відбуватиметься в три етапи.

"Перший етап – з 1 січня 2019 року – для домогосподарств, які звертаються в січні поточного року з новим пакетом документів – тобто це або громадяни, які вперше звернулися, або в яких пройшли зміни в складі зареєстрованих громадян: тобто – прописка–виписка", – розповідає Людмила Костенюк, начальник відділу житлових субсидій Департаменту соціальної політики ЛМР:

Другий етап монетизації розпочнеться з 1 травня 2019 року – для домогосподарств, яким субсидія буде призначатися на наступний неопалювальний сезон. Зі слів Людмили Костенюк, люди здаватимуть новий пакет документів – заяву та декларацію. І третій етап – найвідповідальніший – стартує з першого жовтня поточного року.  

"Це – повний перехід на монетизацію. Це в нас буде початок опалювального сезону і буде монетизовано всіх отримувачів субсидій",– кажеЛюдмила Костенюк

Отож, монетизація субсидій в Україні проходитиме у три етапи.

Перший етап. З 1 січня 2019 року субсидії монетизуватимуть сім’ям, які звернуться за допомогою вперше. І ще ніколи не мали субсидії. Вони приходять до ЦНАПУ з повним пакетом документів. І оформляють допомогу.

Другий етап. З 1 травня 2019 року монетизація торкнеться тих, хто отримує субсидію чи пільгу вже багато років.

Читайте також: За кого голосуватимуть лучани на майбутніх президентських виборах

Третій етап. З 1 жовтня 2019 року запрацює повномасштабна монетизація, коли кожен, хто є одержувачем житлової субсидії, отримуватиме за результатами опалювального сезону готівкою все, що було заощаджено.

Тим сім'ям, які братимуть участь в монетизації гроші надходитимуть на їх персональний обліковий запис в Ощадбанку. Банк розраховуватиметься за субсидіанта з надавачами комунальних послуг та одразу інформуватиме SMS–повідомленням громадян про те, скільки їм залишилося доплатити за комуналку.

Наприклад, домогосподарству виділена субсидія на газ, воду, електроенергію у загальному розмірі 3000 гривень. А сума всіх комунальних платежів складає 3500 гривень. 3000 субсидійних гривень "Ощадбанк" перерахує надавачам послуг та поінформує сім’ю субсидіанта про те, що йому залишилося доплатити за комуналку 500 гривень.

Загалом з держбюджету передбачено 20 млрд грн на монетизацію. У Департаменті соціальної політики кажуть – процедура призначення субсидії практично не змінюється. Потенційний одержувач субсидії має подати заяву та декларацію. А також – обов’язково вказати номер телефону. Вже після Різдва працівники Департаменту соцполітики проходитимуть навчання – щоб консультувати клієнтів щодо монетизації та сприяти успішному запровадженню новинки. Люди, з якими ми поспілкувалися, про монетизацію чули, але небагато.

Ставлення деяких волинян  до нововведення – скептичне.

Детальніше у сюжеті:

 Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter