Головний лікар Турійської районної лікарні підписав відповідний наказ про закриття інфекційного відділення. Втім, колектив та місцеві жителі відстояли, аби медпослуги по цьому напрямку продовжили надавати, пише "ІА Волинські Новини".

Читайте також: Медична реформа: чи закриватиме МОЗ лікарні

Нагадаємо, закриття відділення заплановане на 10 березня. Пояснюючи причини, головний лікар сказав, що з впровадженням медичної реформи, не вистачатиме коштів на утримання відділення. Але з цим не погодився колектив і місцеві жителі, які на зборах протестували.

"Обслуговування відділення вартує близько 2,5 млн грн на рік. Враховуючи зміни при медичній реформі, за тих пацієнтів, яких ми маємо, то ми отримаємо мільйон, ще півтора не вистачає. Тому зберегти відділення не можемо. Також у нас немає надлишку грошей з інших відділень, щоб перекрити тут нестачу", – пояснив головний лікар районки.

У Турійській районній лікарніній щороку проходили лікування 400 людей.

"Колектив інфекційного відділення – 12 людей, лікаря та середній персонал переводимо на інші посади. Під скорочення попадає молодший персонал – 5 людей. Загалом, щороку у нас лікувалися близько 400 людей, з них 200 – діти", – інформує завідувачка інфекційного відділення Людмила Маковецька.

Враховуючи ситуацію, голова Турійської районної ради Ольга Черен провела зустріч з керівниками місцевих громад та медиками, щоб знайти вирішення із ситуації.

Читайте також: На Волині два медичні заклади готові приймати хворих на коронавірус

"У нас була колегія, винесли це питання на обговорення. Звісно, сільські голови не були в захопленні від ідеї фінансувати інфекційне відділення зі своїх бюджетів. Але ми дійшли компромісу: збережемо два бокси у тому приміщенні, де зараз є інфекційне відділення. Тому будемо укладати додатковий колективний договір із медиками, які надаватимуть послуги людям з інфекційними хворобами. Про це ми радилися в обласному управлінні охорони здоров’я.

Так, у нас буде група персоналу, які, при появі хворих, будуть їх обслуговують. За ці послуги ми будемо окремо доплачувати. Так, як за акт виконаних робіт: є хворі – заплатили з місцевого бюджету. Щодо лікаря-інфекціоніста, то вона захотіла вчитися на сімейного, ним і працюватиме, а при потребі зможе надавати додаткові лікарські послуги. Щодо важкохворих, то їх везтимуть в медзаклад у Ковель", – прокоментувала ситуацію Ольга Черен.

До слова, під час збору колективу та місцевих жителів, люди пропонували відмінити у Турійську усі свята та зекономлені гроші спрямувати на лікарню, але цю ідею відхили, мовляв, дозвілля теж має бути. Також місцеві мешканці казали, що готові "скинутися" по 50 гривень кожен, аби лишити інфекційне відділення. На це голова районної ради відповіла, що це неможливо, бо є постанова Уряду, яка забороняє з людей брати гроші.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook