Вчора, 20 грудня, у місті Ківерці, відбулося відкриття нового приміщення місцевого районного суду.

Читайте також: "Ви – ті, хто ризикує життям": патрульна поліція Волині відсвяткувала свій День народження (фоторепортаж)

На церемонію відкриття прибули представники судової гілки влади України, Волині, місцевої влади та духовенства. Зокрема, суддя Конституційного Суду України Петро Філюк, голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, начальник територіального управління Державної судової адміністрації у Волинській області Наталія Коцирій, голова Волинського апеляційного суду Віктор Гапончук, керівники суддів Волинської області та інші почесні гості.

Урочистому перерізанню стрічки перед новою будівлею передувала екскурсія старим приміщенням, де здійснювалося правосуддя, яку провів голова Ківерцівського районного суду Олександр Костюкевич.

Невеличкі кабінети, одна судова зала та відсутність достатньої кількості камер для підсудних значно ускладнювали роботу працівників суду.

"Ця будівля, площею близько 280 квадратних метрів, була зведене ще у 1939 році і пізніше добудовувалася. Вона має єдиний зал судових засідань, який обладнаний камерами відеозапису, а згідно останніх змін, усі справи, які стосуються кримінально-професуального кодексу, мають записуватися. І саме через відсутність відеокамер судді не могли вчасно розглядати ту кількість кримінальних справ, які надходили до суду. В результаті порушувалися строки розгляду", – розповів Олександр Костюкевич.

Читайте також: Зменшення кількості нардепів: у КСУ винесли рішення щодо конституційності

Опісля відбулася екскурсія новим приміщенням суду, яка разюче відрізнялася від попередньої. Загальна площа нового приміщення суду становить 2061 метр квадратний.

Просторі та світлі кабінети, сучасна техніка, чотири великих зали судових засідань, які облаштовані системами аудіо- та відеофіксування судового процесу, кімнати для свідків, адвокатів, захисників, прокурорів, камери для підсудних з поділом на чоловічі, жіночі та неповнолітніх, окремі санвузли для підсудних. Крім того, у новому приміщенні облаштована дитяча кімната, місце для прийому їжі, на стінах висять інформаційні стенди з вказівниками та багато годинників.

"Напис на годинниках в залах судових засідань є доволі символічним, адже внизу, під цифрою 6 є дата – 20 грудня 2019 року, що свідчить про те, що саме з цього дня відчинилися двері цієї будівлі", – зазначила Наталія Коцирій.

Також на кожному поверсі приміщення облаштовані табличка з попередженням про те, що здійснюється відеонагляд.

Читайте також: Верховна Рада остаточно зняла недоторканність із народних депутатів

Опісля екскурсії відбулася урочиста частина заходу. Олександр Костюкевич разом із почесними гостями перерізали стрічку перед новим приміщенням та висловили слова вдячності усім причетним до цієї події.

Читайте також: Українських депутатів штрафуватимуть за російську мову

Нове приміщення суду освятив та благословив митрополит Луцький та Волинський Михаїл.

Своєю чергою голова Ківерцівського районного суду Олександр Костюкевич також привітав присутніх з відкриттям нової будівлі суду.

"Відтепер працівники суду прийматимуть відвідувачів в оновленій будівлі, яка відповідає вимогам сучасності. Це стало довгоочікувано подією, адже колишня будівля перебувала в неналежному стані для здійснення правосуддя, і була незручною як для відвідувачів, так і для працівників суду. Дякую усім, хто брав активну участь у реконструкції та відкритті оновленого будинку", – сказав Олександр Костюкевич.

Наприкінці генеральний директор ПАТ "Луцьксантехмонтаж №536" Ігор Чорнуха,  вручив новим власникам приміщення символічний ключ до закладу.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook