Під час проведення фітосанітарного моніторингу посівів озимого ріпаку в Луцькому та Володимир-Волинському районах спостерігається вихід жуків великого ріпакового стеблового та капустяного стеблового прихованохоботників. Перепади температури та відсутність сталого підвищення температури, яка в найтепліші дні досягала +12…+18°С, стримує активну життєдіяльність фітофагів.

Читайте також: На Волині виявили небезпечного шкідника

Про це інформує Держпродспоживслужба.

Зимують жуки прихованохоботників у ґрунті. З місць зимівлі виходять при температурі повітря понад 6°С. Масовий виліт розпочинається при температурі повітря близько 12°С. Заселення починається з країв і поступово поширюється на всю площу. Відчуваючи загрозу, жук спадає із рослини ріпаку, завмирає, тому його важко знайти на посівах. Розвивається жук в одному поколінні.

Згідно ст. 5,6 Закону України «Про захист рослин», спеціалістам господарств усіх форм власності необхідно проводити систематичні обстеження посівів та своєчасне  здійснення  рекомендованих  заходів  щодо  захисту рослин. Тому по мірі заселення посівів шкідником і досягнення порогу шкодочинності (1-2 жуки на 40 рослин або 4-6 жуків на одну жовту посудину на краю поля за 3 доби) − необхідно провести крайові або суцільні обробки посівів одним із препаратів згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». 

Обприскують за середньодобової температури вище 6°С, важливо це зробити до початку яйцекладки. В умовах холодної і довгої весни обприскати посіви повторно.

Читайте також: У Луцькому районі – карантин через небезпечного шкідника

При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook